Overstapmogelijkheden patiënten bij huisartsen

Array


DACM enquête onder huisartsen: kennistekort bij huisartsen over regels over overstappen van patiënten heeft mogelijk tot gevolg dat patiënten onterecht worden geweigerd. ACM pakt samen met Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Patientenfederatie kennistekort aan.

Overstappen

Naar aanleiding van signalen van patiënten die niet kunnen overstappen van huisarts heeft de ACM een enquête gehouden onder huisartsen.

Onderzocht is om welke redenen huisartsen patiënten weigeren en welke factoren het aannamebeleid van huisartsen verklaren.

Huisarts niet goed op hoogte

Uit de enquête blijkt dat de huisartsen die niet goed op de hoogte zijn van de mededingingsregels en de eigen beroepsregels over het wisselen van huisarts, eerder geneigd zijn om patiënten niet aan te nemen om redenen die in strijd zijn met die regels. Daarnaast blijkt dat 94% van de huisartsen het belangrijk vindt dat patiënten hun eigen huisarts mogen kiezen.

De ACM vergroot daarom in samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiënten Federatie Nederland de kennis over de regels. Zo hebben de LHV en de Patiënten Federatie Nederland hun brochures ‘Wisselen van huisarts’ in samenwerking met de ACM geüpdatet. Daarnaast neemt de LHV de nieuwe brochure op in het cursusmateriaal van enkele cursussen voor huisartsen.

Bron: ACM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen