Bufferzones bij abortusklinieken moet vrouwen tegen demonstraties te beschermen

0
600

Minister De Jonge van Volksgezondheid vindt dat er bufferzones moeten komen bij abortusklinieken omdat vrouwen, die een behandeling bij een abortuskliniek worden behandeld, vaak lastig worden gevallen door activisten.

Tegenstanders van abortus uiten zich vaak “zeer kwalijk en soms ook smakeloos” tegen bezoekende vrouwen, zegt De Jonge in het AD. Een bufferzone moet betogers op een gepaste afstand houden. Bij een kliniek in Roermond is de maatregel al van toepassing. Als het aan De Jonge ligt, volgen de overige dertien abortusklinieken in Nederland dat voorbeeld.

Demonstraties

Het recht tot demonstreren dat in Nederland geldt mag nooit leiden tot intimidatie, zegt De Jonge. “Vrouwen moeten zich bij de entree van de kliniek niet hoeven te verantwoorden tegenover een wildvreemde over wat zij daar gaan doen. Helemaal niet op zo’n moeilijk moment in hun leven!”

De laatste maanden hebben abortusklinieken vaak te maken met agressiviteit van demonstranten in de richting van vrouwen. De vrouwen zou worden nageroepen dat ze moordenaars zijn en spijt zullen krijgen van hun besluit. Ook worden er posters van foetussen getoond. week.”