In een paar minuten zien of er tumorcellen op de snijvlakken van weefsel zitten met real time pathologie

Array

In een paar minuten zien of er tumorcellen op de snijvlakken van weefsel zitten of niet. Dat kan nu met een nieuwe microscopietechniek die 3D-beelden van weefsel maakt waarin cellen, celkernen, axonen, dendrieten en bloedvaten zichtbaar zijn.

In de huidige praktijk moeten chirurgen wachten op een histopathologische analyse van uitgesneden weefsel, wat soms tot 16 uur kan duren. Een multidisciplinair team onder leiding van VU LaserLab Amsterdam voerde deze studie uit, die online gepubliceerd is in Advanced Science.

Tweede keer geopereerd

Op dit moment komt het voor dat patiënten met kanker een tweede keer geopereerd moeten worden omdat de eerste keer niet genoeg weefsel is verwijderd. Met deze nieuwe techniek kan de operatie beter worden uitgevoerd, omdat meer weefsel met tumorcellen kan worden verwijderd en gezond weefsel met rust wordt gelaten.

Real time detecteren


Deze microscopietechniek is gebaseerd op tweede en derde harmonische generatie (SHG, THG). In de studie is onderzocht of deze vorm van microscopie, in combinatie met geautomatiseerde beeldanalyse, hersentumorcellen in uitgesneden weefsel in real-time kwantitatief kan detecteren. Deze techniek heeft daarom een groot potentieel voor het verbeteren van de nauwkeurigheid van chirurgische ingrepen.



Allerlei soorten weefsel


In deze studie is aangetoond dat deze techniek werkt op het weefsel van patiënten met hersentumoren, maar in principe zou dit voor alle tumoroperaties tot een verbetering moeten leiden. Of en in welke mate dit leidt tot betere resultaten is onderdeel van komende studies, waarin het team van VU LaserLab dit onderzoek uitbreidt naar borst-, huid- en longweefsel. Onderzoekers in de rest van de wereld werken ook aan dit probleem, maar gebruiken meestal een andere techniek, Raman microscopie, dat moeilijker te vertalen is naar klinisch gebruik.



VU startup


Ook start binnen enkele weken een eerste test in het AUMC met een mobiele versie van het apparaat, die ook in de studie is gebruikt. Dit apparaat is ontwikkeld door de VU startup Tritos Diagnostics B.V. met de focus op betaalbaarheid en gebruik in het ziekenhuis. Dit wordt ondersteund door een NWO-project genaamd ‘Instant Pathology’. Het multidisciplinaire team bestaat uit natuurkundigen en wiskundigen van LaserLab VU, chirurgen en pathologen afkomstig van de Amsterdam Universitaire Medische Centra (AUMC) en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen