Graspollenseizoen gaat beginnen

Na de zeer hoge pollenpieken tijdens het elzenpollen- en het berkenpollenseizoen staat nu het graspollenseizoen voor de deur. Door het warme lenteweer tijdens het komende paasweekend zullen de eerste graspollen weer in de lucht verschijnen. De pollentelstations in Nederland, die zich recent verenigd hebben in het Pollen Monitor Netwerk Nederland, hebben de eerste graspollen al gesignaleerd.

Na de zeer hoge pieken in elzenpollenaantallen in februari, gevolgd door de zeer hoge berkenpollen piek begin april, zullen de komende week de eerste graspollen in de lucht komen. De bloeiwijzen van kropaar (zie foto), vossenstaart en glanshaver verschijnen weer in de bermen en graslanden. Hoewel de meeste bloeiwijzen nog niet bloeien, zullen enkelen al de eerste graspollen in de lucht kunnen brengen. De eerste graspollen zijn al waargenomen door de pollentelstations in Nederland: het Leids Universitair Medisch Centrum, het Elkerliek Ziekenhuis en Philips in Drachten.

Pollen Monitor Netwerk

Recent hebben deze drie stations zich verenigd in het Pollen Monitor Netwerk Nederland, met als doel om kennis uit te wisselen, kwaliteit te waarborgen en de onderlinge samenwerking te bevorderen. De pollenmetingen worden verricht met pollensamplers die op 20-25 meter hoogte staan. Door te meten op deze hoogte wordt een goed beeld te verkregen van alle pollen in de lucht, die in de regio worden geproduceerd. In Europa zijn zo’n 600 stations die op dezelfde wijze pollenmetingen verrichten.

Straatniveau


In het seizoen 2017-2018 heeft het LUMC heeft ook metingen op straatniveau gedaan met een mobiele pollensampler (Pollensniffer) op verschillende locaties in Leiden. Daaruit bleek dat de eerste graspollen op straatniveau drie weken eerder gemeten konden worden in vergelijking met de metingen op het dak. Weliswaar waren dit lage aantallen graspollen, maar mogelijk kunnen mensen die gevoelig zijn door deze lage concentraties al de eerste klachten ervaren. Daarom is het verstandig voor mensen met een graspollenallergie om de hooikoortsmedicatie bij de hand te hebben.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen