2Doc Burning out

‘We kunnen niet meer’

Donderdag 9 mei 2019, 00.10-01.03 uur op NPO 2
In het kader van de ‘Week van de zorg’ herhalen we deze onthutsende documentaire over de werkdruk in een Frans ziekenhuis. Burning Out ging in 2017 op het IDFA in première.

Toenemende werkdruk

Om een beeld te krijgen van de toenemende werkdruk in de zorg volgt filmmaker Jérôme Le Maire twee jaar lang een team Franse artsen in de operatiekamers van een groot Parijs ziekenhuis. Geen deur blijft voor hem gesloten. Hij filmt tijdens operaties, aan de koffietafel en bij de talloze vergaderingen, de mens en zijn emoties daarbij centraal stellend. Op ontluisterende wijze zien we het spook van de burn-out naderen.

Tandvlees

‘Vroeger had iedere chirurg zijn eigen anesthesist.’
Zware werkdruk, extreme stress, te weinig personeel en kortingen op het budget hebben een funeste uitwerking op de sfeer van de afdeling chirurgie. Artsen vechten elkaar bijna de OK uit, en ook het verplegend personeel heeft het zwaar te verduren. Iedereen loopt op zijn tandvlees. De bezieling en het plezier in het werk dreigen bij veel artsen verloren te gaan.

Woede-uitbarstingen

‘We proppen, proppen en proppen,’ verzucht een overwerkte arts na een blik op het planningsbord. Ondertussen hamert het management op nog meer efficiëntie en kostenbesparingen. En zo zien we het doodzieke Saint-Louis Ziekenhuis lijden onder woede-uitbarstingen van hooghartige specialisten, huilbuien van gekoeioneerde verpleegkundigen, nutteloze werkomstandigheidsbesprekingen en pijnlijke hiërarchische verhoudingen.

Le Maire: ‘De benauwende sfeer hier greep me aan. Ik vroeg me af hoe het kon dat op een plek waar mensen verzorgd worden, het werk zelf een ziekteverwekker kan zijn.’
Scenario en regie: Jérôme Le Maire

Bron: Human