In Nederland leven 320.000 mensen met onzichtbare gevolgen van een beroerte

Array

14 mei- Europese Dag van de Beroerte

Dinsdag 14 mei a.s. wordt voor de 15e keer de Europese Dag van de Beroerte gehouden. Op meer dan 100 locaties in Nederland kan men informatiemarkten bezoeken, lezingen en demonstraties bijwonen en geïnformeerd worden over een beroerte (CVA). Een revalidatiearts met als aandachtsgebied hersenletsel bij expertisecentrum Basalt: ‘Elk jaar krijgen ongeveer 45.000 mensen een beroerte, dat is meer dan 100 per dag. Een beroerte is een heftige gebeurtenis met vaak ingrijpende gevolgen. Denk hierbij niet aan iets zichtbaars als verlamming maar juist aan de onzichtbare gevolgen, en dat kunnen er veel zijn.’

Lange termijn gevolgen


Beroerte is een verzamelnaam voor TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Bij een TIA en een herseninfarct wordt een bloedvat afgesloten, bij een hersenbloeding ontstaat er een bloeding door een scheurtje in een ader. Afhankelijk van welk gebied in de hersenen wordt aangedaan, krijgt de patiënt te maken met gevolgen als verlamming, zichtverlies en moeite met spreken en lezen. Vraag een willekeurige persoon op straat wat de gevolgen van een beroerte zijn en hij komt op: verlamming, zichtverlies en slecht spreken. De gevolgen zijn vaak veel omvangrijker. Denk aan concentratieproblemen, vermoeidheid, vergeetachtigheid, incontinentie, minder prikkels kunnen verwerken en een veranderd karakter.  Zo kan het zijn dat mensen impulsiever reageren, zichzelf overschatten, angstiger of gehaaster zijn, interesse verliezen of in een depressie belanden. 320.000 mensen hebben hier dagelijks mee te maken.  


Leven na een beroerte


Bij expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde Basalt krijgt de patiënt begeleiding van een specialistisch team om met de gevolgen van de beroerte te leren leven. Bijvoorbeeld een team met een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een maatschappelijk werker, een psycholoog en een logopedist, afhankelijk van de klachten. Alle aspecten van de aandoening worden behandeld: de fysieke, de emotionele, de cognitieve en de sociale. Revalidatiearts van Basalt: ‘De patiënt haalt als het ware zijn revalidatie-rijbewijs maar moet in de praktijk zelfstandig meters maken. Dat vergt moed en doorzettingsvermogen. En zo zijn er veel mensen in Nederland. Het kan ook de man of vrouw voor je in de rij bij de supermarkt zijn, waarvan je je afvraagt waarom hij of zij niet opschiet. Je weet maar nooit waar zo iemand mee worstelt.’  

Breinstraat app

Ieder jaar lopen 19.000 jongeren (0-24 jaar oud) in Nederland niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op. Het is niet vanzelfsprekend dat deze jongeren met NAH hun oude leven zonder problemen oppakken. De Breinstraat-app is ontwikkeld voor jongeren met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Via deze app krijgen jongeren inzicht in hun zorgtraject en hun route terug naar school of opleiding. Ook kunnen zij met de app hun eigen verhaal optekenen en delen met andere jongeren met NAH.


Fysieke beperkingen kunnen het gevolg zijn van het NAH maar ook cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen kunnen optreden. De gevolgen zijn lang niet altijd zichtbaar maar hebben wel (grote) invloed op het dagelijks leven. Jongeren kunnen vaak het tempo van hun leeftijdsgenoten niet bijbenen en voelen zich ‘anders’ en niet begrepen. Het omgaan met anderen en de participatie kunnen hierdoor (negatief) beïnvloed worden. Om te voorkomen dat de jongeren zich buitengesloten voelen of buitengesloten worden is passende begeleiding en/of behandeling belangrijk. Wat passende begeleiding en/of behandeling is, is voor de jongeren met NAH zelf echter vaak onbekend.

Bron: Basalt


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen