HPV-vaccin moet breder: ‘vaccineer ook tegen genitale wratten’

Door zowel meisjes als jongens te vaccineren tegen het HPV-virus voorkomen we niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook andere vormen van kanker. Soa Aids Nederland ondersteunt daarom het advies van de Gezondheidsraad om voortaan genderneutraal te vaccineren tegen HPV op 9-jarige leeftijd, maar pleit voor een breder vaccin dat ook beschermt tegen genitale wratten: “Het is een gemiste kans de vaccinatie te beperken tot alleen de varianten die beschermen tegen kanker en niet ook te vaccineren tegen de HPV-variant die genitale wratten veroorzaakt.

Soa

Genitale wratten zijn na chlamydia de meest voorkomende soa. Met een breder vaccin voorkomen we niet alleen heel veel nieuwe kankergevallen onder meisjes én jongens, we voorkomen ook veel persoonlijk leed en belastende behandelingen voor genitale wratten.”Voorkomen is beter dan genezenTot nu toe worden in Nederland alleen meisjes gevaccineerd tegen HPV en alleen om baarmoederhalskanker te voorkomen.

Andere vormen van kanker

Inmiddels is bekend dat het HPV-virus ook andere vormen van kanker veroorzaakt, niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen. Zo hebben homo- en biseksuele mannen een groter risico op anale kanker. Het is daarom belangrijk dat zowel meisjes als jongens worden gevaccineerd tegen het seksueel overdraagbare HPV-virus. Maar Soa Aids Nederland roept de minister op om het bredere, multivalente vaccin op te nemen in het HPV-vaccinatieprogramma.

Arts infectieziektebestrijding

Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland : “Voorkomen is beter dan genezen. Dat weet iedereen. Het is belangrijk dat ook jongens, net als meisjes, op jonge leeftijd gevaccineerd worden en zo beschermd zijn tegen kanker. Hier pleiten we al veel langer voor. Genitale wratten zijn niet te vergelijken met kanker, maar veroorzaken wel veel persoonlijk leed en de huisarts heeft het er druk mee. Het is verstandig om een HPV-vaccin te kiezen dat beschermt tegen de twee aandoeningen: kanker en genitale wratten. Dat scheelt niet alleen veel narigheid, maar ook zorgkosten.“


Grote impact genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door een goedaardig type HPV-virus. Ze zijn na chlamydia, de meest voorkomende soa in Nederland. Het aantal diagnoses in 2017 was naar schatting ruim 39.000. De impact van genitale wratten op de kwaliteit van leven is groot. Schaamte hierover staat soms in de weg om een relatie aan te gaan. Behandeling kan niet altijd voorkomen dat de wratten terugkeren. Soa Aids Nederland roept de minister op het advies van de Gezondheidsraad zo snel mogelijk uit te voeren, met inbegrip van een inhaalcampagne voor jongeren tot en met 26 jaar, en mét gebruik van het brede, multivalente vaccin. Soa Aids Nederland zal daarbij haar expertise inzetten om jongeren te motiveren het nieuwe HPV-vaccin op te halen. Wij doen dat via communicatiekanalen waarmee we veel jongeren bereiken, zoals bv Sense.info en Lang Leve de Liefde .

Bron: SOAIDS Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen