Huidverzorging bij pubers vermindert huidproblemen

0
1019
Photo by Kevin Laminto/ Unsplash

De huid van een kind vernieuwt zich heel snel. Dode huidcellen laten gemakkelijk los, zodat de huid er altijd fris en glanzend uitziet. Aan zo’n babyhuidje hoef je weinig te doen. Natuurlijk is verstandig om de huid van een klein kind in de zomer te beschermen tegen de zon met een zonnebrandlotion, maar verder zijn alleen water en een milde zeep voldoende huidverzorging.

Dat geldt niet meer als de puberteit zich aankondigt. De huid ondergaat tijdens de puberteit een enorme verandering door de opkomende hormonen. Op zich is daar niets aan te doen, maar door een goede huidverzorging kun je de problemen die pubers met hun huid kunnen krijgen wel behoorlijk verminderen.

Acne

Een veel voorkomend huidprobleem bij pubers en jongvolwassenen is acne. Vrijwel alle pubers krijgen in meer of mindere mate te maken met puistjes. Puistjes worden veroorzaakt door een opstapeling van dode huidcellen, waardoor de poriën in de huid afgesloten raken. Bij pubers is er sprake van extra talgproductie door de talgkliertjes in de huid. Samen met de aanwezige huidbacteriën zorgt deze vettige talg voor een ontsteking in de gesloten poriën. Gevolg: puistjes. Het is onverstandig om puistjes uit te knijpen. Je kunt daar namelijk littekens in je gezicht aan overhouden.

Bij milde vormen van acne kan een goede huidverzorging ernstige problemen voorkomen. Het reinigen van de huid met een milde reiniger is zeker voor pubers die make-up gebruiken iedere dag noodzakelijk. Tijdens de puberteit is het gebruik van crèmes niet nodig. Integendeel, vette crèmes kunnen zelfs puistjes veroorzaken. Reiniging met milde producten is voldoende. Alleen als door een medische acne behandeling een zeer droge huid is ontstaan, kan die eventueel met een milde hydraterende crème worden behandeld. Gebruik echter liever geen scrubs of andere agressieve middelen, omdat daarmee de natuurlijke beschermlaag van de huid wordt aangetast en die willen we juist graag behouden als afweer tegen de bacteriën. Genoeg slaap, weinig stress en gezond eten zijn effectiever bij huidproblemen bij pubers dan allerlei smeersels.

Voor ernstige vormen van acne, die soms ver voorbij de puberteit kunnen aanhouden, zijn diverse therapieën mogelijk. Het is echt niet nodig om jarenlang last te blijven houden acne. Neem hierover contact op met je huisarts of dermatoloog.

Huidverzorging na de puberteit

Ook na de puberteit is het zaak om de huid goed te blijven verzorgen. Huidverzorging is voor volwassenen niet alleen een kwestie van goed reinigen, maar ook van verzorgen en herstellen. Jeanet Vermeulen, expert in dermatologie, vertelt dat nachtcrèmes een belangrijke rol spelen bij het herstel van de huid. Nachtcrèmes zijn van groot belang voor het behoud van een gezonde en stralende huid als je volwassen bent geworden. Sommige mensen hopen dat ze door crèmes te gebruiken altijd een jonge huid zullen houden.

Verzorgingsproducten voor de huid kunnen echter nooit voorkomen dat de huid ouder wordt. Wat je wel kunt doen, is goed voor je huid zorgen, zodat het verouderingsproces vertraagd wordt. Dat kun je niet alleen doen met een nachtcrème, maar ook door gezond te eten, veel water te drinken,  voldoende te slapen en door altijd een goede bescherming tegen de zon te gebruiken. Wie veel onbeschermd in de zon zit, zal een versnelde huidveroudering hebben en dat kan op jonge leeftijd al zichtbaar zijn. Gebruik daarom overdag altijd een dagcrème met UV filter als je huid je lief is.