Fleurig tenniskoppel laat zich opnieuw prikkelen

0
2719

“Kijk, het stof zit nog op de rackets. Dat zegt genoeg. Ik ben zelfs bang dat ik het ben verleerd. Misschien moeten we wel een beetje oefenen voordat we 15 augustus weer op de baan staan. Het is best wel een beetje spannend.”- Marian van der Pijl

15 augustus


Marian van der Pijl(75) en Wim Vijn(80) nemen 15 augustus deel aan de OldStars tennisclinic van Tom Okker. Dit evenement is onderdeel van de landelijke aftrap van de nieuwe sport OldStars tennis in Oldenzaal. Marian en Wim wonen in Amersfoort, maar dat hindert ze niet om richting het oosten af te reizen. “We zijn erg benieuwd. Soft-tennis leek ons niet wat, dit OldStars-verhaal spreekt ons wel aan.”

Energie door nieuwe knie

 
“Ik ben op m’n 40ste begonnen met tennis, na mijn scheiding. Nu ben ik 80. Ongeveer vier jaar geleden ben ik gestopt met tennis. Ik had eens gehoord van een man die zijn been had gebroken in bed. Toen dacht ik, hoe krijg je dat voor elkaar, ik moest er om lachen. Maar het kan.
Ik werd op een nacht wakker, en mijn knie, het was afschuwelijk. Ik had toen zoveel last in mijn knie en in mijn gewricht. Omdat je pijn hebt ga je op één kant lopen, daardoor kreeg ik hernia. Je wil niet weten wat dat is. Gelukkig kreeg ik een nieuwe knie en was ik direct van mijn hernia verholpen. Nu gaat het weer goed.” Wim voelt zich zo goed dat hij weer een comeback durft te maken op de tennisvelden, zelfs op 80-jarige leeftijd.

Marian heeft een soortgelijke ervaring. “Ook ik heb een nieuwe knie. 8 jaar geleden kreeg ik last, het zal met slijtage te maken hebben. Tennissen doe ik al sinds mijn zeventiende.”

Charme van tennis


Wim en Marian zijn gegrepen door de sport tennis. “Het is niet alleen leuk om te spelen, maar ook heel mooi om te zien. Fantastisch om op de club gewoon een partij te kijken”- aldus Wim. Marian vult aan – “Precies daar de bal krijgen waar je wil. Ik vind het mooi dat je niet zomaar iets doet. Je leert te concentreren en te plaatsen om dat punt te scoren.” “Tennis is ook een schaakspel”, vervolgt Wim. “Het begint altijd bij de tegenstander observeren. Goed kijken hoe hij staat opgesteld. Goed kijken waar zijn zwakke punten liggen. En dan toeslaan. Dat extreme fanatisme is er trouwens wel uit. Sommige mensen geven de bal al uit terwijl hij nog in de koker zit.

”Tennissen tegen dementie

Dat Marian en Wim terugkeren op de tennisvelden heeft niet alleen met de charme van tennis te maken. Marian legt uit hoe dat zit. “Wij hebben gemerkt dat veel mensen uit onze omgeving dementie krijgen. Dan moeten ze stoppen met sporten. Het is verontrustend hoe vaak dat voorkomt. Eénop de vijf mensen. Daardoor zijn wij er ook mee bezig. Als mantelzorger hebben we kunnen meemaken wat dementie inhoudt en dat is verschrikkelijk. Je moet vooral nieuwe dingen doen. Ook naar aanleiding van die hersenprofessor, Erik Scherder, hoorden we dat. Je moet jezelf prikkelen. Ik zag dit voorbij komen en ik dacht, dat is weer wat nieuws.”

Samen met Tom Okker op de baan

Maandag 15 augustus is het zover, dan staan Marian en Wim samen met Tom Okker op de tennisbaan in Oldenzaal. Ze staan te trappelen om weer de baan op te mogen. Helemaal nu Tom er ook bij is. Marian vertelt enthousiast- “Tom Okker had altijd een mooie pullover aan, daaraan was hij herkenbaar. Hij viel verder op met zijn techniek. Het leuke is dat hij ook uit Den Haag komt.” Zowel Marian als Wim kijken ernaar uit. De gezonde nervositeit komt naar voren doordat ze zich nog wat zorgen maken over de beschikbare materialen op de dag.


“Vroeger hadden we maar drie ballen mee de baan op. Was er geen emmer. Dan moest je wel goed slaan. Hopelijk hebben ze 15 augustus wel meer ballen, want ik weet niet of we alle ballen nog goed slaan”, aldus een knipogende Wim.

Ben jij benieuwd naar OldStars tennis? Kom dan een kijkje nemen op 15 augustus in Oldenzaal. https://oldstars.nl/agenda/kick-off-oldstars-tennis/

Bron: Nationaal Ouderenfonds