Buitenlandse zorg-au pair: uitkomst of uitbuiting?

Zijn inwonende buitenlandse zorg-au pairs een goed alternatief voor de reguliere ouderenzorg, die kampt met geld- en personeelsgebrek? En waarom ging pensioenfonds ABP overstag in de zaak over het terugbetalen van te veel uitgekeerd pensioen? Het is te zien in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Meldpunt op vrijdag 13 september om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Zorg-au pair in opkomst


In Duitsland en Italië komt het al heel vaak voor, in Nederland is het in opkomst: een werknemer uit Polen, Bulgarije of Portugal die inwoont bij een Nederlandse oudere, het huishouden doet en lichte zorgwerkzaamheden verricht. Deze buitenlandse verzorgers werken twee maanden op en af: twee maanden werken Nederland, twee maanden onbetaald naar huis.

De Poolse Iwona verzorgt op deze manier de 83-jarige John Oosterveen uit Dordrecht. Hij is blij met haar hulp en aandacht, zij kan goed leven van het inkomen dat ze in Nederland verdient. Maar voldoet dit Poolse bedrijf wel aan de Nederlandse arbeidsregels? In de studio reageren Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV en Hans Buijing, bestuurder van Branchevereniging Zorgthuisnl.

Verder is te gast ABP-directeur Nicole Beuken. Zij reageert op het besluit van het pensioenfonds om niet langer pensioen terug te vorderen bij 555 deelnemers, die jarenlang te veel hadden ontvangen. En geldt dit gewijzigde terugvorderbeleid ook voor andere gedupeerden die, zonder dat ze het konden weten, jarenlang te veel pensioen ontvingen?

En Meldpunt is benieuwd of ABP gaat korten op de pensioenen en de premies gaat verhogen nu, vanwege de dalende beurskoersen en de lage rente, de pensioenfondsen er slecht voor staan.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 13 september om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen