Buitenlandse zorg-au pair: uitkomst of uitbuiting?

0
581
Senior Man Being Served Meal By Carer

Zijn inwonende buitenlandse zorg-au pairs een goed alternatief voor de reguliere ouderenzorg, die kampt met geld- en personeelsgebrek? En waarom ging pensioenfonds ABP overstag in de zaak over het terugbetalen van te veel uitgekeerd pensioen? Het is te zien in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Meldpunt op vrijdag 13 september om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Zorg-au pair in opkomst


In Duitsland en Italië komt het al heel vaak voor, in Nederland is het in opkomst: een werknemer uit Polen, Bulgarije of Portugal die inwoont bij een Nederlandse oudere, het huishouden doet en lichte zorgwerkzaamheden verricht. Deze buitenlandse verzorgers werken twee maanden op en af: twee maanden werken Nederland, twee maanden onbetaald naar huis.

De Poolse Iwona verzorgt op deze manier de 83-jarige John Oosterveen uit Dordrecht. Hij is blij met haar hulp en aandacht, zij kan goed leven van het inkomen dat ze in Nederland verdient. Maar voldoet dit Poolse bedrijf wel aan de Nederlandse arbeidsregels? In de studio reageren Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV en Hans Buijing, bestuurder van Branchevereniging Zorgthuisnl.

Verder is te gast ABP-directeur Nicole Beuken. Zij reageert op het besluit van het pensioenfonds om niet langer pensioen terug te vorderen bij 555 deelnemers, die jarenlang te veel hadden ontvangen. En geldt dit gewijzigde terugvorderbeleid ook voor andere gedupeerden die, zonder dat ze het konden weten, jarenlang te veel pensioen ontvingen?

En Meldpunt is benieuwd of ABP gaat korten op de pensioenen en de premies gaat verhogen nu, vanwege de dalende beurskoersen en de lage rente, de pensioenfondsen er slecht voor staan.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 13 september om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl