Interreg-subsidie om motorisch beperkte patiënten meer thuis te laten revalideren

Het UMCG heeft samen met verschillende Nederlandse en Duitse samenwerkingspartners een Interreg-subsidie van ruim €1,1 miljoen ontvangen. Met deze subsidie wordt een instrument ontwikkeld waarmee motorisch beperkte patiënten een deel van hun behandeling thuis kunnen ondergaan. Het gaat om patiënten die thuis revalideren na een beroerte of na plaatsing van een heup- of knieprothese en om patiënten met bewegingsbeperkingen als gevolg van de ziekte van Parkinson.

Het project, SMOVE geheten, zorgt ervoor dat de behandeling voor de patiënten minder belastend wordt, doordat zij minder vaak naar een zorginstelling hoeven te gaan. Een groot voordeel voor deze vaak minder mobiele patiënten.

Minder klinische behandelingen

Met het te ontwikkelen instrument moeten zorgverleners de bewegingen van de patiënten meer en beter op afstand kunnen volgen,  beoordelen en evalueren, zodat er minder klinische behandelingen noodzakelijk zijn. Naast de voordelen voor de patiënt verlaagt dit de kosten van de gezondheidszorg.  Aan het project werken specialisten en onderzoekers met uiteenlopende achtergronden mee, zowel medisch als meer technisch georiënteerd. Uiteraard hebben de patiënten en hun directe zorgverleners een grote inbreng in de ontwikkeling.


Vergrijzing

De belasting van de behandelingen is met name een urgent probleem in het noorden van de Duits-Nederlandse grensregio. Dit als gevolg van een relatief sterk vergrijsde bevolking in combinatie met soms grote afstanden tot gespecialiseerde zorg. Het afleggen van deze afstanden is met name zwaar voor patiënten die (neuro)motorisch beperkt zijn.

Nederlands-Duitse samenwerking

Het project SMOVE zal drie jaar duren. De subsidie is toegekend in het kader van het InterReg V A-Programma Deutschland-Nederland 2014-2020. De samenwerkingspartners in het consortium zijn, naast het UMCG: Twente Medical Systems (penvoerder) en Roessingh R&D aan de Nederlandse kant en Intermedcon, Statex en de medische faculteit van de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster aan Duitse zijde. In het UMCG zijn de afdelingen Neurologie, Bewegingswetenschappen en Orthopedie betrokken.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen