Nieuwe technologie: opsporing huidkanker met 95% nauwkeurigheid

0
1428

Nieuwe mobiele technologie zorgt ervoor dat huidkanker voor 95,1% nauwkeurig kan worden opgespoord. Dit concluderen onderzoekers aan het Erasmus University Medical Center (Erasmus MC) in Rotterdam in een nieuwe studie die recentelijk is gepubliceerd in de Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV). Zij onderzochten de nauwkeurigheid van de medische mobiele app van SkinVision bij het beoordelen van moedervlekken. Hierbij maakten zij gebruik van algoritmen.

Huidkanker 

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Eén op de drie diagnoses van kanker is huidkanker. De verwachting is dat het aantal mensen dat huidkanker krijgt de komende jaren alleen maar zal toenemen. Eén op de zes Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Momenteel kan 95% van de gevallen van huidkanker succesvol worden behandeld indien deze vroegtijdig wordt opgespoord.

Vroegtijdige opsporing van huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Eén op de drie diagnoses van kanker is huidkanker. De verwachting is dat het aantal mensen dat huidkanker krijgt de komende jaren alleen maar zal toenemen. Eén op de zes Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Momenteel kan 95% van de gevallen van huidkanker succesvol worden behandeld indien deze vroegtijdig wordt opgespoord.

De gezondheidszorg maakt in toenemende mate gebruik van technologische innovaties. Medische apps zijn daarvan een goed voorbeeld en kunnen voorkomen dat iemand onnodig overlijdt. De app van SkinVision stelt mensen in staat zelf met behulp van hun mobiele telefoon het risico op huidkanker te bepalen. Op deze manier heeft SkinVision wereldwijd reeds meer dan 35.000 gevallen van huidkanker vastgesteld en deze personen doorverwezen naar specialisten voor nader onderzoek. Vroegtijdige diagnose kan bovendien leiden tot lagere behandelkosten en minder onnodig Doktersbezoek.

Om de nauwkeurigheid van algoritmen vast te stellen, maakten de onderzoekers gebruik van 285 gevallen van huidkanker, waaronder 138 kwaadaardige melanomen. Verder werden twee eerdere klinische studies geraadpleegd, alsook de database van SkinVision met 6000 klinisch gevalideerde gevallen.

Volgens Tiago M. C. D. Marques, onderzoeker aan het Erasmus MC, maken medische apps voor de risicobeoordeling van huidkanker een snelle ontwikkeling door. “Uit deze en andere recente studies gebaseerd op klinische beelden blijkt dat het gebruik van algoritmen waarmee computers kunnen leren in grote foto/beelden databases leidt tot een hogere nauwkeurigheid in onderscheid tussen kwaadaardige en goedaardige gevallen van huidkanker”.

Andreea Udrea, onderzoeker bij SkinVision, associate professor aan de University Politehnica of Bucharest, en tevens hoofdauteur van de studie, is ervan overtuigd dat de gebruikers van de app profiteren van de daarin verwerkte laatste technische ontwikkelingen. “Iedereen moet op een nauwkeurige, robuuste en eenvoudige manier huidbeschadigingen als gevolg van kanker vast kunnen stellen. Dit is de afgelopen zeven jaar ons doel geweest”.

SkinVision

SkinVision heeft een medische app ontwikkeld die mensen helpt bij de vroegtijdige herkenning van huidkanker. Het is de eerste gecertificeerde huidkanker app die gebruik maakt van uitgebreid klinisch onderzoek. De app biedt een kans van 95,1% op een juiste risicobepaling van huidkanker. SkinVision heeft momenteel 1,2 miljoen gebruikers en beschikt over een database van 3,5 miljoen foto’s van kwaadaardige en goedaardige huidvlekken. Het bedrijf, opgericht in 2012 en met hoofdkantoor in Amsterdam, werkt nauw samen met huidkankerklinieken en universiteiten in Nederland, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland. De app van SkinVision wordt door verschillende zorgverzekeraars vergoed, waaronder CZ, Just, OHRA en Nationale-Nederlanden. De app biedt een kans van 95,1% op een juiste risico bepaling van huidkanker en ligt daarmee ruim boven die van de gemiddelde huisarts (60%).

Bron: SkinVision