Ziekenhuis van de toekomst

0
528

Dinsdag 24 september | 20:30 | Ziekenhuis van de toekomst | De Balie 

De grote ontwikkelingen in de zorg hebben een doorwerkend effect op hoe ons ziekenhuis er uit ziet, en waar we het voor gebruiken. Medische technieken worden steeds simpeler, veel ziektes worden chronisch en de patiënt kan door e-health veel meer zelf doen en langer thuis blijven. Moeten we het ziekenhuis van de toekomst zien als een garage, waar je af en toe een paar uur heen moet voor een APK? 

Technologische en innovatieve kansen

Het ziekenhuis zoals we ‘m nu kennen staat onder druk. De afgelopen tijd gingen een aantal ziekenhuizen failliet, en minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins sloot vorig jaar een akkoord waarin staat dat ziekenhuizen in de toekomst veel kleiner zullen worden. Dat biedt allerlei technologische en innovatieve kansen. Moeten we treuren om het verdwijnen van het ziekenhuis, of komt er iets veel mooiers voor in de plaats?

Helianthe Kort, lector Technologie voor Zorginnovaties op de Hogeschool Utrecht zal een lezing geven over de innovaties op het gebied van zorg die de komende tijd zullen plaatsvinden, of nu al bezig zijn.

Met Robert Vonk, werkzaam op de Erasmus School for Health Policy and Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam, bespreken we de geschiedenis van het ziekenhuis. Is er veel veranderd door de jaren heen, en wat staat er nu te gebeuren?

Oprichter en directeur van TEKTON Architekten, Bert Tjhie neemt ons mee op reis door het ziekenhuis van de toekomst. Hoe ziet dat er uit? Met welke blik kijkt een architect naar het gebouw dat al jaren op dezelfde manier wordt vormgegeven?

Tot slot

Tot slot spreken we met Laurens Rijpstra, adviseur patiëntenbelang team digitale zorg bij de Patiëntenvereniging Nederland en Pepijn Weeder, arts in opleiding tot chirurg. Hoe zien de veranderingen in de zorg, de technologie en de innovaties eruit vanaf ‘de vloer’?

Bron: De Balie