Nederlander vaak te moe om gezonder te leven

Vermoeidheid, stress en tijdgebrek meest genoemde redenen voor onvoldoende beweging en ontspanning

Vrijwel alle Nederlanders (92%) vinden ontspanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft (45%) doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de voornaamste redenen om gezonde doelen op gebied van ontspanning maar ook beweging, niet te behalen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, in opdracht van Zilveren Kruis.

Gezond leven vergt inspanning maar levert energie op

We zijn het er vrijwel unaniem over eens dat regelmatig bewegen (80%), gezonde voeding (91%), genoeg ontspanning (92%) en een goede nachtrust (91%) essentieel zijn voor een gezonde levensstijl. Toch is het niet altijd makkelijk om onze gezonde ambities vol te houden. Opvallend zijn de tegenstrijdigheden die Nederlanders als barrières ervaren. Zo voelt één op de vijf zich niet fit genoeg om te sporten en dertig procent voelt zich te moe om te ontspannen. Een gezond leven geeft energie, maar vergt ook inspanning. Drie op de tien Nederlanders geven aan niet toe te komen aan genoeg ontspanning, slaap of gezonde voeding. Kijken we naar sport en beweging, dan is dat ruim vier tiende (44%).

Hidde van der Ploeg, onderzoeker en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC, legt uit: “De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl zit vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn. Jezelf hoge gezondheidsdoelen stellen kan een averechts effect hebben. Men wil direct een halve marathon lopen of 5 keer in de week naar de sportschool. Maar het is juist veel beter om klein te beginnen. Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Dus ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag. En dit geeft energie en een positief gevoel. En als je het samen doet motiveer je elkaar nog meer. Het is ook verstandig om activiteiten te zoeken die functioneel en/of leuk zijn, dat zorgt dat ze makkelijk in je dagelijks leven te integreren zijn. En dat is de beste drijfveer voor succes.”

Opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen

Nederlanders geven zichzelf met een 7,2 een ruime voldoende als het gaat om hun eigen gezondheid. Maar waar het een gezonde levensstijl betreft, zijn we kritischer op onszelf. Zo geeft bijna 1 op de 4 zichzelf een onvoldoende voor voldoende beweging en ook het volhouden van gezonde leefgewoonten wordt als heel moeilijk ervaren. Uit de cijfers blijkt vooral dat vrouwen dit laatste lastig vinden,bijna de helft van de vrouwen (45%) heeft moeite om voldoende beweging vol te houden ten opzichte van bijna een derde (31%) van de mannen. Kijken we naar voldoende nachtrust dan heeft 28 procent van de vrouwen hier moeite mee, ten opzichte van 18 procent bij de mannen. Vrouwen ondervinden dus over het algemeen meer barrières, zoals vermoeidheid, stress, tijdgebrek en het huishouden, om te werken aan een gezonde levensstijl dan mannen.

Kleine veranderingen, gezond effect

Naast stress, vermoeidheid of motivatieproblemen zijn er ook externe factoren die een gezondere levensstijl bemoeilijken. Tijdgebrek door werk, maar ook een drukke planning of het weer zijn barrières voor veel Nederlanders om gezonde doelen te behalen. Terwijl ook op het werk of thuis juist met kleine veranderingen aan die gezonde levensstijl gewerkt kan worden.

Jan-Willem Evers, Commercieel Directeur bij Zilveren Kruis legt uit: “De drempel om te werken aan je gezondheid is vaak hoog. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door kleine stappen te nemen een gezonder leven makkelijker volhoudt. Daarom ontwikkelde Zilveren Kruis de app Actify, die gebruikers helpt om met kleine stapjes hun gezondheidsdoelen te behalen. Zonder dat je op dieet hoeft of naar de sportschool moet! De mini-cursussen zijn zo opgebouwd dat gezond leven, zoals meer water drinken, meer bewegen, ontspannen en goed slapen juist een gewoonte wordt. Voor je het weet hoef je er niet meer bij na te denken.

Actify heeft met de mini cursussen de afgelopen maanden al duizenden klanten geholpen. Bij 81 procent van de bestaande gebruikers van de app weten we dat de focus op kleine stapjes een positieve bijdrage levert aan hun algemene gezondheidsgevoel.”

De belangrijkste resultaten op een rij

  • Nederlanders geven met een 7,2 een ruime voldoende aan hun eigen gezondheid. Gemiddelde rapportcijfers per aspect gezonde levensstijl: beweging 6,8 | voeding 7,3 | ontspanning 7,2 | slaap 7,0
  • Mensen die in het verleden pogingen hebben gedaan om gezonder te gaan leven geven zichzelf (nu) een lager rapportcijfer dan mensen die nog nooit een poging deden.
  • Het merendeel ziet het belang in van voldoende beweging (80%), voeding (91%), ontspanning (92%) en slaap (92%).
  • Bijna de helft van de Nederlanders heeft nooit een poging gedaan om beter te slapen (48%) of meer te ontspannen (45%).
  • 44 procent van de Nederlanders haalt de norm voor dagelijks bewegen niet, maar meer dan de helft van deze groep zou dit wel willen veranderen.
  • 32 procent van de Nederlanders haalt de norm voor voldoende slaap niet, maar de grote meerderheid (80%) zou dit wel willen veranderen.
  • 28% van de Nederlanders haalt de norm voldoende ontspanning niet, maar de grote meerderheid (89%) zou dit wel willen veranderen.
  • Belangrijkste redenen om te weinig te bewegen zijn ‘geen zin hebben’, vermoeidheid en tijdgebrek.
  • 31 procent van de Nederlanders haalt naar eigen zeggen de norm voor gezond eten niet. Een ruime meerderheid wil dit gedragspatroon (zeer) graag veranderen.
  • Maar liefst negen op de tien (89%) mensen die onvoldoende ontspannen willen dit veranderen.
  • Vermoeidheid is de belangrijkste reden om onvoldoende te ontspannen, gevolgd door tijdgebrek door werk.
  • Over het algemeen ervaren vrouwen meer moeite met het volhouden van de verschillende aspecten van een gezonde levensstijl (beweging 31% vs 45%, voeding 13% vs 21%, ontspanning 17% vs 24%, slaap 18% vs 28%).
  • Kijkend naar het volhouden van de verschillende aspecten van een gezonde levensstijl, dan ervaren vrouwen onder de 50 hier nog meer moeite mee ten opzichte van mannen in dezelfde leeftijdscategorie (beweging 29% vs 50%, voeding 16% vs 27%, ontspanning 17% vs 29%, slaap 17% vs 30%).

Bron: Kantar & Zilveren Kruis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen