Meer grip op zorguitgaven met het Haags Wmo-voorspelmodel

Array

Het zorggeld effectiever besteden: het wordt mogelijk met het nieuwe Wmo-voorspelmodel van gemeente Den Haag. Met dit model kan de gemeente het Wmo-gebruik per wijk voorspellen. Dit helpt om de gemeentelijke uitgaven aan zorg terug te dringen en mensen de zorg te bieden die ze nodig hebben.  

Voorspelmodel

Het model bestaat sinds eind 2018. Sindsdien is er flink gesleuteld om het model zo kloppend mogelijk te maken. Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid is trots en blij dat het model vanaf het einde van het jaar ook echt kan worden toegepast. “Het beroep op de Wmo groeit, ook in Den Haag. Dan wil je echt wel weten welke richting het opgaat, zodat je grip krijgt op de kosten en het geld daaraan kunt besteden waar het voor bedoeld is: goede zorg voor wie dat echt nodig heeft. Dit voorspelmodel helpt ons daar enorm bij.”  

35 wijken met uiteenlopende kenmerken 


Om zo precies mogelijk te kunnen voorspellen wat het verwachte beroep op ondersteuning gaat zijn, is gebruikgemaakt van uiteenlopende gegevens. Zo is er onder meer gekeken naar het aantal inwoners dat van 2014 tot en met 2018 instroomden in de Wmo en zijn uiteenlopende kenmerken van de 35 Haagse wijken in het model verwerkt. De privacy van bewoners is in het model volledig gewaarborgd. Zo worden er geen persoonsgegevens opgenomen in het model.  

Grote interesse andere gemeenten 


Ook vele andere gemeenten hebben grote interesse in de voorspellende kracht van zo’n model. Samen met andere gemeenten en VNG wordt er dan ook verder gewerkt om het model te verbeteren en beschikbaar te maken voor andere gemeenten.  

Bron: Gemeente Den Haag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen