Fantastisch resultaat voor 3D Lab gezondheidspioniers

Meer dan 12.000 euro opgehaald voor 3 -D geprinte protheses in Sierra Leone

Gezondheidspioniers Merel en Lars en het Albert Schweitzer Fonds voltooien crowdfunding

Op 11 oktober reikte Frans Hiddema, voorzitter van het Albert Schweitzer Fonds, in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg de cheque uit aan Merel van der Stelt en Lars Brouwers voor hun 3-D print lab project in Sierra Leone. Met een minimaal bedrag van 6.000 euro konden Merel (25 jaar, Master student Technische Geneeskunde aan de Universiteit van Twente) en Lars (31 jaar, chirurg in opleiding aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en mede-oprichter medisch 3D-lab ETZ en Masanga ziekenhuis in Sierra Leone) een start maken met de realisatie van hun droom voor een 3D printlab in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone en in de voetsporen treden van Albert Schweitzer. 

Compliment

Het voorlopige eindbedrag is op 10 oktober al opgelopen tot  12.412,85 euro. Frans Hiddema: ‘Het is mooi dat een dergelijke innovatie zo’n impact kan hebben op het leven van veel mensen in Sierra Leone. Het feit dat er zoveel méér geld is opgehaald, meer dan twee keer zoveel in precies een maand tijd, is een compliment voor dit mooie initiatief van Merel en Lars. Zij hebben het publiek nauw betrokken bij hun ambities. Dat werkt. Nu kunnen zij dit jaar nog starten om het 3D Lab in Sierra Leone vorm te geven, meer mensen helpen met een prothese en het project duurzaam neerzetten.’

Voor nog geen tientje

De afgelopen weken is er door veel media aandacht besteed aan het crowdfunding project, en heeft het Albert Schweitzer Fonds geholpen met de fondswerving. Het Albert Schweitzer Fonds zorgde naast de ontwikkeling van het crowdfundingplatform ook voor begeleiding van Lars en Merel. Merel: ‘We zijn zo enorm dankbaar voor alle steun die we de afgelopen weken hebben gekregen zowel in woorden maar ook in geld. Dit maakt dat we veel meer mensen kunnen helpen aan een 3D geprinte prothese. Voor nog geen tientje kunnen we straks al een arm printen.

We kunnen niet voldoende nadruk leggen op hoe belangrijk deze ontwikkeling is. Het maakt een normaal leven mogelijk voor enorm veel gehandicapte mensen in Sierra Leone na die verschrikkelijke burgeroorlog. Door het oorlogsgeweld moeten veel mensen ledematen missen.’ Lars: ‘Elke euro wordt zorgvuldig besteed aan het project. Met het opgehaalde geld kunnen we ook extra investeren in training van de lokale bevolking en in goede technische faciliteiten.’ Lars en Merel houden alle donateurs op de hoogte van het vervolg zowel via het crowdfunding platform als op de website van het Albert Schweitzer Fonds: www.nasf.nl

Gezondheidspioniers

Lars en Merel zijn de eerste door het het Albert Schweitzer Fonds (NASF) benoemde Gezondheidspioniers. Een Albert Schweitzer Gezondheidspionier is iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika in de voetsporen van Albert Schweitzer. Initiatiefnemers die hiervoor worden geselecteerd voldoen aan de strenge selectiecriteria van het NASF om met een klein en lokaal initiatief de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren. Door deze pioniers te steunen helpt NASF bij het realiseren van deze NASF Gezondheidspioniers’ dromen.

Boilerplate NASF: 

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) verstrekt startsubsidies, door middel van een directe microgift, aan kleinschalige, lokale gezondheidszorgprojecten in Afrika. Het NASF doet dit op basis van de levensvisie Albert Schweitzer: Eerbied voor het leven, waarin respect voor alles wat leeft centraal staat.

Stichting Nederlands Albert Schweitzerfonds heeft een CBF Erkennings en de ANBI status.

Meer informatie: www.nasf.nl

Albert Schweitzer, winnaar Nobelprijs voor de Vrede 1953: Geluk is het enige wat zich verdubbelt als men het deelt

Bron: Solveigh Balogh