“Bestuurders in de zorg aan de wandel?”, vraagt Hessiëlle Kerkhoff, auteur van het boek ‘Signatuur in de zorg’ zich af. (Foto: De Waerdmeester)

‘Bestuurders in de zorg aan de wandel?’

“Om de problemen in de zorg op te pakken hebben we stabiliteit nodig”, stelt Hessiëlle Kerkhoff, auteur van het boek ‘Signatuur in de zorg’. “Niet alleen rust en regelmaat onder deskundige zorgverleners. Ook bestuurlijk leiderschap vraagt om herkenbaarheid”.

Vacante plekken

Op de sites van recruiters staan opvallend veel vacatures om tijdelijke gaten op te vullen. Cijfers over het wisselen van organisatie onder bestuurders binnen de zorgsector zijn nauwelijks te vinden. In opdracht van VWS loopt er wel een onderzoek naar de gevolgen van de invoering wet normering top inkomens. Deze is in 2020 afgerond.

Vertrek

Deze week kondigde Laurent de Vries, zorgbestuurder bij Viattence zijn vertrek aan. De zorg uit, het onderwijs in. Kerkhoff interviewde hem voor haar boek; ”De Vries heeft zijn vanuit zijn eigenheid verschil gemaakt in de zorgsector”.

In de verschuiving van het economisch beheersen van de zorg naar een waarde-toevoeging voor de patiënt en cliënt is de vraag die aan leiders wordt gesteld complex. Het radicaal anders doen vraagt van de leider om te weten waar hij of zij voor staat zonder hier halsstarrig aan vast te houden. Laurent de Vries zette samen met zijn medewerkers de mens centraal en niet de ziekte.

Opgave

Het boek van Kerkhoff is ruim gevuld met citaten van meerdere zorgbestuurders. Een uitspraak van de Vries; ”Een goede bestuurder heeft al zijn zintuigen openstaan en staat voor de uitdaging om los te laten en vertrouwen te hebben. Dat betekent ook vertrouwen hebben in jezelf, dat je in de randvoorwaarden het goede hebt gedaan. De grootste opgave is door de tijd van niet-weten te komen”.

Op 1 november gaat Kerkhoff tijdens het symposium ‘Signatuur in de zorg’ in gesprek met de Vries. Eén van zijn laatste publieke optredens als zorgbestuurder waar in zijn visie op signatuur en leiderschap in de zorg aan bod komt. Andere sprekers zijn de Inspecteur-Generaal IGJ, Ronnie van Diemen en AnneMiek Vroom, socioloog en directeur Ikone.

Foto & Bron: De Waerdmeester

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen