Dit moet je weten over je zorgverzekering in het buitenland

Array

Er zijn zoveel leuke dingen te doen in het buitenland! Duiken in Australië, op safari in Afrika, skiën in Oostenrijk, raften in de Ardennen… Erg veilig zijn ze niet altijd. Het is dan ook goed om te weten hoe je zorgverzekering in het buitenland kan helpen. Mocht dat nodig zijn.

Dekking zorgverzekering in het buitenland

Met alleen de basisverzekering van de zorgverzekering ben je in het buitenland alleen verzekerd voor de tarieven die ook in Nederland gelden. Let op, dit geldt alleen voor spoedeisende hulp.

Geen spoedeisende hulp wordt zonder aanvullende verzekering niet vergoed door je zorgverzekeraar. Goed om daar rekening meer te houden als je op vakantie naar het buitenland gaat.


Bij de zorgverzekering van FBTO verzeker je je voor de extra kosten en voor bijvoorbeeld persoonlijke hulpverlening met de module Zorg in het buitenland. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, kun je kiezen tussen Europa- en werelddekking. Goed om te weten: je kunt deze module op ieder moment in het jaar aanzetten.

Zorg in Europa of wereldwijd

Reis je binnen Europa en sluit je de module met Europadekking af? Dan ben je bijvoorbeeld verzekerd voor:

  • Spoedeisende zorg binnen Europa
  • Persoonlijke hulpverlening
  • Tandheelkundige hulp in Europa (maximaal € 500,- per kalenderjaar per verzekerde)
  • Vervolgkosten medisch noodzakelijke repatriëring
  • Hulpmiddelen als onderdeel van spoedeisende medische zorg (maximaal € 150,- per kalenderjaar per verzekerde)

Ga je iets verder weg? Kies dan voor werelddekking. Je bent dan verzekerd voor dezelfde dingen als binnen de Europadekking, maar dan wereldwijd. Wel zo’n veilig gevoel.

Reis- of zorgverzekering?

Je hebt niet altijd een aanvullende zorgverzekering nodig als je naar het buitenland gaat. Bijvoorbeeld omdat je, naast je zorgverzekering, ook een reisverzekering waarin aanvullende ziektekosten worden verzekerd.

Bij FBTO is er een module bij de reisverzekering die zorgt dat alle kosten voor spoedeisende hulp vergoed worden. Daarnaast krijg je persoonlijke hulpverlening in het buitenland.

.

Vaccinaties voor de reis

Of je nou in Europa blijft of naar de andere kant van de wereld vliegt, het is altijd goed om te checken of je vaccinaties nodig hebt. Dit kan via de GGD. Zelfs voor een weekje Turkije raden ze al bepaalde vaccinaties aan. Vaccinaties via Thuisvaccinatie.nl zijn zo geregeld.

Goed om te weten

Zorg dat je een nummer van je zorgverzekeringen al voor vertrek in je telefoon hebt staan. Gebeurt er iets in het buitenland? Word je bijvoorbeeld ziek of krijg je een ongeluk en beland je in het ziekenhuis? Het is ook verstandig een papiertje met deze nummers in je portemonnee te doen. Voor als je telefoon kapot is. Het advies is om zo snel mogelijk contact op te nemen met het noodnummer van je zorgverzekering als je een medische hulp nodig hebt. Dit zijn de meest voorkomende klachten in het buitenland.

Als je buitenlandse zorgnota’s wilt declareren – bijvoorbeeld geneesmiddelen of een behandeling – dan heb je het recept of een bewijs van het consult door de huisarts of medisch specialist nodig. Zorg er dus altijd voor dat je deze mee krijgt na een behandeling in het buitenland.

Afbeelding van alejandra_0049 via Pixabay

#ad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen