Verbeterde methode voor structuurbepaling van complexe moleculen in geneesmiddelen

Binary tunnel and DNA Strand

Scheikundigen van Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences zijn erin geslaagd de methode voor structuurbepaling van complexe moleculen in geneesmiddelen te verbeteren. Een enkele meting vervangt arbeidsintensieve analytische procedure bij ontwikkeling en productie van werkzame stoffen in geneesmiddelen.

VCD-techniek

Spectroscopie gebaseerd op ‘vibrationeel circulair dichroisme’ (VCD) maakt de praktische structuurbepaling van chirale moleculen een stuk eenvoudiger. Scheikundigen van de UvA hebben de VCD-techniek nu zodanig weten te verbeteren dat een enkele meting volstaat om de absolute configuratie te bepalen van meervoudig chirale moleculen, die vaak als werkzame stof voorkomen in geneesmiddelen. Een VCD-meting biedt ook zicht op het niveau van verontreinigingen. Dat maakt de methode geschikt voor kwaliteitscontrole bij farmaceutische productie.

Het volledige bericht is te vinden op: https://www.uva.nl/shared-content/subsites/van-t-hoff-institute-for-molecular-sciences/nl/nieuws/2019/10/universiteit-van-amsterdam-verbetert-methode-voor-structuurbepaling-van-complexe-moleculen-in-geneesmiddelen.html.

Bron: UvA