Verbeterde methode voor structuurbepaling van complexe moleculen in geneesmiddelen

Array

Scheikundigen van Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences zijn erin geslaagd de methode voor structuurbepaling van complexe moleculen in geneesmiddelen te verbeteren. Een enkele meting vervangt arbeidsintensieve analytische procedure bij ontwikkeling en productie van werkzame stoffen in geneesmiddelen.

VCD-techniek

Spectroscopie gebaseerd op ‘vibrationeel circulair dichroisme’ (VCD) maakt de praktische structuurbepaling van chirale moleculen een stuk eenvoudiger. Scheikundigen van de UvA hebben de VCD-techniek nu zodanig weten te verbeteren dat een enkele meting volstaat om de absolute configuratie te bepalen van meervoudig chirale moleculen, die vaak als werkzame stof voorkomen in geneesmiddelen. Een VCD-meting biedt ook zicht op het niveau van verontreinigingen. Dat maakt de methode geschikt voor kwaliteitscontrole bij farmaceutische productie.

Het volledige bericht is te vinden op: https://www.uva.nl/shared-content/subsites/van-t-hoff-institute-for-molecular-sciences/nl/nieuws/2019/10/universiteit-van-amsterdam-verbetert-methode-voor-structuurbepaling-van-complexe-moleculen-in-geneesmiddelen.html.

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen