Verscherpt toezicht voor Huize Plantage

Array

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Huize Plantage onder verscherpt toezicht gesteld. Huize Plantage is een kleinschalige organisatie in Amsterdam die aan senioren wonen met begeleiding en zorg biedt. De maatregel duurt zes maanden.

Wat is er aan de hand?

De inspectie ziet bij Huize Plantage tekortkomingen op de thema’s persoonsgerichte zorg, deskundigheid en inzet van personeel en sturen op kwaliteit en veiligheid.

De inspectie stelt vast dat het kennisniveau over de zorginhoud bij Huize Plantage tekortschiet op alle niveaus. Zo is er onvoldoende kennis over omgang met maatregelen die de vrijheid van bewoners beperken. Ook ontbreekt het aan specifieke deskundigheid bij zorgverleners, bijvoorbeeld over onbegrepen gedrag van cliënten.
 
Huize Plantage heeft niet goed in beeld of zij veilige en goede zorg levert aan haar cliënten. Concrete sturing op kwaliteit van zorg en werkprocessen ontbreekt. Er is geen systeem waarin op systematische wijze informatie wordt verzameld. Veel kennis die zorgverleners over de cliënten hebben is nu gebaseerd op informele contactmomenten en mondelinge afspraken. Het ontbreekt met name aan kennis en kunde om een goed functionerend kwaliteitssysteem op te zetten.
 
De inspectie stelt vast dat Huize Plantage een professionaliseringsslag moet maken om verbetering te kunnen realiseren.

Hoe nu verder?

Bij verscherpt toezicht let de inspectie extra op een zorgaanbieder. Het is belangrijk dat Huize Plantage de tekortkomingen wegneemt. De zorgaanbieder is zich hiervan bewust. Toch vindt de inspectie het belangrijk om expliciet een vinger aan de pols te houden.
 
Huize Plantage moet binnen zes maanden voldoen aan de normen en de tekortkomingen herstellen. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of de situatie is verbeterd. De inspectie kan als dat nodig is verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen