Huisartsen informeren onvoldoende over levenseinde en euthanasie

Array

Het overgrote deel van de huisartsenpraktijken in Nederland besteedt online geen aandacht aan het levenseinde en euthanasie, terwijl dit juist de drempel tot een gesprek kan verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van het Humanistisch Verbond.


Bijna 90 procent van de huisartsenpraktijken in Nederland benoemt euthanasie, het levenseinde of de wilsverklaring niet op hun website. Het komt nog te vaak voor dat het eerste gesprek hierover niet of te laat wordt gevoerd, zo blijkt uit eerder onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Het is daarom belangrijk dat de verwachtingen van huisartsen en patiënten met elkaar overeenkomen, zodat misverstanden en teleurstellingen worden voorkomen. 

Biedt helderheid over levenseinde

Vermelding van levenseinde, euthanasie en de wilsverklaring nodigt uit tot gesprek en maakt het voeren van dit gesprek laagdrempeliger voor patiënten. Met dit onderzoek vragen we huisartsenpraktijken zich daar meer bewust van te zijn. Ook sporen we huisartsen aan helder te zijn over hun professionele houding tegenover euthanasie en levenseinde. EenVandaag op Radio1 besteedt vanmiddag aandacht aan dit onderzoek. Achtergrondinformatie is te lezen op humanistischverbond.nl.

Mijn dood is niet van mij

Het Humanistisch Verbond strijdt voor een menswaardig levenseindevoor iedereen. Ook in Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Samen met journalist en schrijver Henk Blanken voeren we actie voor een euthanasiewet die niemand in de steek laat. Het manifest Mijn Dood is niet van Mij van Henk Blanken is vandaag gelanceerd en maakt deel uit van de campagne Vrij om over je eigen dood te beslissen.

Vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond is een onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden en donateurs is dit werk mogelijk.

Bron: Humanistisch Verbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen