Medewerkers OLVG krijgen ‘slaapiglo’ voor powernaps

OK-medewerkers van OLVG kunnen sinds kort powernaps doen in een speciaal powernap-station, ook wel ‘slaapiglo’* genoemd. In de afsluitbare ruimte met geblindeerde ramen en verstelbaar bed, krijgen de medewerkers de gelegenheid voor een kort dutje, zodat ze zich fit blijven voelen tijdens hun dienst.


Vooral het werken in de nacht kan impact hebben op je biologische klok en je energieniveau’, aldus Karimel Yazidi, teamleider van de OK in OLVG, locatie West. ‘Door een powernap te doen kun je even toegeven aan die vermoeidheid en weer opladen voor de rest van je dienst’. Niet iedereen zal behoefte hebben aan een powernap, maar we willen iedereen wel de ruimte en het gevoel geven dat het heel normaal is om even bij te tanken.’


Het powernappen in de slaapiglo is een pilot en duurt drie maanden. De slaapiglo is beschikbaar voor alle medewerkers binnen het OK-complex (verpleegkundigen, artsen, management). Met de inzet van het powernap-station hoopt OLVG het bestaande taboe t.a.v. rusten op de werkvloer te doorbreken.


De ideale powernap

Kristel Kasius, neuroloog en somnoloog (slaapexpert) in OLVG is fan van de powernap. ‘Een goede nap zorgt ervoor dat je je weer fit en alert voelt, productiever bent en je weer beter kunt concentreren. Daarnaast heeft het een gunstig effect op je stemming’, aldus Kasius. De ideale powernap duurt volgens Kasius zo’n 20 minuten. ‘Niet langer. En als je overdag wilt slapen dan bij voorkeur niet na 15.00 uur, want dat kan weer effect hebben op het slapen in de nacht. Daarnaast is het belangrijk dat je de ruimte krijgt van collega’s. Dat het geen taboe is om te gaan ‘nappen’.

‘Nappuccino’

Op de OK van OLVG hebben ze er zin in. De ruimte waarin de iglo staat is door medewerkers van de OK speciaal voor de pilot geschilderd in een rustgevende kleur. Teamleider Karim introduceerde de ‘nappuccino’ voor de collega’s die een powernap willen doen. Uit verschillendeonderzoeken blijkt namelijk dat een kort dutje, gecombineerd met een kopje koffie, ervoor kan zorgen dat je de rest van de middag alert blijft. Ook is er een deurhanger gemaakt met de mededeling: niet storen, beauty powernap.


Gezonde nachtdienst

De pilot met de slaapiglo is onderdeel van een groter programma binnen OLVG om medewerkers te helpen zich fit en vitaal te voelen. In de zorg zijn nachtdiensten heel normaal, maar ze hebben wel impact. Daarom worden speciale trainingen georganiseerd met tips voor een gezonde nachtdienst. Denk aangezonde maaltijden, voldoende beweging, voldoende licht in de nacht en andere tips voor een gezonde leefstijl om fit te blijven als je dag- en nachtritme regelmatig wisselt.
* de merknaam van het powernapstation is BOOTZR Iglooo

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen