Verplichting van griepvaccinatie voor zorgpersoneel komt er niet

In reactie op de griepepidemieën van de twee voorgaande winters, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek gedaan naar de mogelijkheid en de wenselijkheid van het verplicht stellen van de griepvaccinatie onder (nieuw) zorgpersoneel.

Verplichting juridisch niet mogelijk


Uit het onderzoek blijkt dat er binnen de huidige wetgeving niet mogelijk is om het vaccineren van zorgpersoneel tegen de griep te verplichten. Ook is er geen wettelijke grondslag om hierop te selecteren bij het aannemen van nieuw personeel. Onder werkgevers en werknemers is er daarnaast ook te weinig draagkracht voor een verplichting. Hoewel verplichting niet mogelijk is, is het draagvlak om de vaccinatiegraad te verhogen via informatieverstrekking en het creëren van bewustwording er zeker. Daarom wordt aangeraden hier verder op in te zetten in combinatie door:

Informatieverstrekking en bewustwording onder zorgverleners
Gerichte bescherming van kwetsbare patiëntgroepen, door middel van bijvoorbeeld (extra) hygiënemaatregelen en gerichte inzet van gevaccineerd personeel
Informatieversterking en bewustwording bij patiënten en bezoekers


Verdere bewustwording griepvaccinatie


KBO-PCOB zet zich al langere tijd in voor vaccinatie van zorgpersoneel en blijft dit doen. Het is van groot belang dat kwetsbare groepen tegen griep beschermd worden en dat personeel gezond blijft. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: ‘Je laten vaccineren doe je ook voor de ander. Dat geldt zeker ook voor zorgpersoneel. Senioren moeten hierop kunnen rekenen’.

Bron: KBO-PCOB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen