Genen tonen aan dat ouderlijk milieu opleidingsniveau beïnvloedt

Array

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) hebben een effect van het ouderlijk milieu op opleidingsniveau aangetoond door naar de genen van ouders en hun kinderen te kijken.

Het is al langer bekend dat geërfde genen het opleidingsniveau van kinderen voorspellen. Nu blijkt dat ook de genen die ouders níet doorgeven aan hun kinderen effect hebben. Deze genen hebben invloed op  de omgeving die ouders op basis van hun eigen opleidingsniveau creëren(ouderlijk milieu) . Omdat de kinderen deze genen niet hebben, kan het effect van de niet-geërfde genen alleen lopen via het ouderlijk milieu. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Behavior Genetics.

Een vaak gestelde vraag is waarom kinderen van hoogopgeleide ouders vaak een hoog opleidingsniveau hebben. Ouders geven hun genen door aan hun kinderen en creëren de omgeving waarin hun kinderen opgroeien. Dit maakt het moeilijk om aan te tonen of ouderlijk milieu rechtstreeks een invloed heeft. Juist door naar de genen te kijken hebben de VU-onderzoekers een effect van het ouderlijk milieu aangetoond. Biologisch psycholoog Eveline de Zeeuw: “Nu we weten dat ouderlijk milieu een direct effect heeft op opleidingsniveau, kunnen we gerichter op zoek naar factoren die ongelijke kansen in het onderwijs kunnen verminderen”.

Samenspel van genen en omgeving


Ouders geven de helft van hun genen door aan hun kinderen. Door de genen van kinderen en hun ouders in kaart te brengen weten we welke genen het kind heeft geërfd en welke niet. De genen die ouders niet doorgeven hebben nog wel een invloed op het ouderlijk milieu. De invloed van genen van de ouders op het ouderlijk milieu wordt genetische nurturing genoemd. VU-onderzoeker Elsje van Bergen: “Het effect van de niet geërfde genen op opleidingsniveau is kleiner dan die van de geërfde genen. Maar dat we nu met deze nieuwe methode het samenspel van nature en nurture kunnen aantonen, is echt een doorbraak”.

Nederlands Tweelingen Register


VU-hoogleraar Dorret Boomsma en oprichter van het Nederlands Tweelingen Register: ‘Op dit moment zijn wij een van de weinige plekken ter wereld waar dit onderzoek mogelijk is, omdat wij genen hebben gemeten bij zowel kinderen als hun beide ouders’. Bij het Nederlands Tweelingen Register hebben zo’n 2.000 volwassen op een vragenlijst ingevuld wat hun hoogst behaalde diploma is. Daarnaast zijn bij deze groep volwassenen en bij hun beide ouders honderdduizenden genetische varianten gemeten.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen