Vernieuwde richtlijn ggz: verpleegkundig specialist mag coronatest indiceren

Om de zorg tijdens de coronacrisis zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er verschillende richtlijnen ontwikkeld. Zo ook voor de ggz. Deze richtlijn is onlangs herzien. Een belangrijke toevoeging: verpleegkundig specialisten mogen indiceren voor een test op het coronavirus. Naast voor verpleegkundig specialisten, bevat de richtlijn ook belangrijke informatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. 

Werk je in de ambulante zorg en heeft een patiënt symptomen als koorts, hoesten of kortademigheid, maar is een huisbezoek toch noodzakelijk? In de richtlijn lees je wat je moet doen. 

Geen beschermende middelen?
Het is van het grootste belang dat je bij het verplegen en behandelen van een verdachte of besmette patiënt de noodzakelijke beschermingsmiddelen tot je beschikking hebt. Beschik jij niet over voldoende of over de juiste beschermende middelen en maak jij je hier zorgen over? Laat het ons weten door een melding te maken bij het meldpunt van V&VN

De richtlijn ‘GGZ en corona’ geeft ook antwoord op vragen over onder andere meldingsplicht, hoe te handelen als er sprake is van crisis of spoed, opname van (wel of niet verdachte of besmette) patiënten op een afdeling, opname van patiënten in het ziekenhuis, isolatie van verdachte of besmette patiënten en over inrichting en voorzieningen van een cohortafdeling voor coronaverpleging. Meer weten? Je vindt de volledige richtlijn hier

Bron:V&VN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen