Wet wijziging Woonplaatsbeginsel jeugdwet wordt een jaar uitgesteld

Array

Door de coronacrisis en herijking van het gemeentefonds wordt de invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet uitgesteld naar 1 januari 2022.

De coronacrisis heeft veel impact op de werkzaamheden van gemeenten en zorgaanbieders. Een zorgvuldige implementatie van het woonplaatsbeginsel per 2021 bleek toch niet haalbaar te zijn.

Uitzoekwerk voor gemeenten


De invoering zorgt voor eenmalig uitzoekwerk van gemeenten en jeugdhulpaanbieders. Zij moeten nagaan voor welke jeugdigen de financieel verantwoordelijke gemeente wijzigt door het nieuwe woonplaatsbeginsel. De coronacrisis vergt nu veel tijd en werk van gemeenten en jeugdhulpaanbieders om de continuïteit van zorg te waarborgen. Hierdoor ontstaan risico’s voor een zorgvuldige invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel. Uitstel geeft gemeenten en aanbieders meer tijd.

Uitstel herijking gemeentefonds


Het ministerie van BZK besloot in februari de invoering van de aangepaste objectieve verdeelmodellen in het gemeentefonds uit te stellen naar 1 januari 2022. Hierdoor kan komend jaar het budget voor voogdij en 18+ nog niet objectief worden verdeeld. Wanneer de wijziging van het woonplaatsbeginsel per 1 januari 2022 wordt ingevoerd, houden beide wijzigingen gelijke tred.

Om ook volgend jaar een eerlijke verdeling van de voogdijgelden onder gemeenten te waarborgen, wordt de huidige compensatieregeling met een jaar verlengd.

Vervolg Wet wijziging woonplaatsbeginsel


VWS en VNG zullen op korte termijn een expertmeeting met gemeenten, zorgaanbieders en softwareleveranciers organiseren waarin samen wordt gekeken naar een nieuw tijdpad voor de invoering van de Wet wijziging woonplaatsbeginsel. Zodra dat nieuwe tijdpad er is, wordt u daarover geïnformeerd via de community Woonplaatsbeginsel.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen