Nieuw IoT-ontwikkelproject voor monitoren in- en opname sondevoeding

Array

Het Amsterdamse IoT-bedrijf Evalan neemt samen met zo’n vijftien andere organisaties deel aan het IoT-ontwikkelproject FoodFriend. Binnen dit project, dat geïnitieerd is vanuit het Europese innovatieprogramma Eureka, staat het ontwikkelen van technologie die de invloed van voeding op het menselijk lichaam onderzoekt centraal.  

Het doel van het project is om technologie te ontwikkelen waarmee zowel de inname als de verwerking van voeding nauwkeurig gemeten kan worden. Een deelproject van FoodFriend is gericht op het verbeteren van sondevoeding. In het deelproject wordt een aantal oplossingen gerealiseerd waarmee patiënten die gebruikmaken van deze sondevoeding beter geholpen worden en waardoor zorgprofessionals meer inzicht krijgen.

Tijdens het project wordt real-time connectivity toegevoegd aan de voedingspomp, zodat de inname van sondevoeding op afstand gemonitord kan worden. Hierdoor kunnen zorgprofessionals hun patiënten thuis beter in de gaten houden en ze daardoor beter ondersteunen. Evalan richt zich op het meten van lichamelijke variabelen om te kunnen bepalen in welke mate het lichaam reageert op de sondevoeding.

Het gaat dan om het meten van variabelen als ademhaling, temperatuur, zuurstofsaturatie en hartslag. Naast periodieke metingen waar menselijk handelen voor nodig is, zorgen deze metingen ervoor dat er een continu beeld is van de patiënt. Daarnaast geven de IoT-metingen een ander type informatie waardoor zorgverleners de patiënten nog beter kunnen begeleiden. Het FoodFriend-project heeft een looptijd van drie jaar en wordt in september 2022 afgerond. 

Henk Schwietert, CEO van Evalan, over het deelproject binnen FoodFriend: “De ontwikkelingen die binnen dit project plaatsvinden, passen in onze strategische focus om oplossingen te creëren waarbij het meten van fysiologische parameters van het menselijk lichaam centraal staat. Daarmee stellen we zorgprofessionals in staat hun patiënten beter te begeleiden. De Nederlandse overheid ziet hier ook de waarde van in en is medefinancier van dit project.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen