Marianna Mitratza: Beter gebruik van sterftecijfers in gezondheidsonderzoek

ArrayMitratza heeft nieuwe toepassingen onderzocht om reeds beschikbare sterftecijfers te gebruiken voor het monitoren van de volksgezondheid en voor epidemiologisch onderzoek. Ze heeft methodes ontwikkeld waarmee je gegevens uit overlijdensakten beter kunt gebruiken om sterftetrends in de tijd te volgen. Ook keek de promovenda naar associaties met ziekten op het moment van overlijden en probeerde ze gegevens over doodsoorzaken te combineren met gezondheidszorgregisters om de ziektelast op het moment van overlijden te beoordelen.


Volgens Mitratza heeft een studie naar de gegevens over doodsoorzaken veel potentie om dit soort onderzoek te doen, zeker in een vergrijzende bevolking. Haar onderzoek toont aan dat een aantal doodsoorzaken kan worden geselecteerd voor de analyse van langetermijn-sterftetrends in Europese landen. Door alle beschikbare gegevens op de overlijdensakten te analyseren, is de sterftelast van bepaalde auto-immuunziekten nauwkeuriger bepaald.


Ten slotte toont ze aan dat het levenslange risico op ernstige chronische ziekten, zoals diabetes en dementie, beter kan worden geschat door gegevens over doodsoorzaken te combineren met andere cijfers over de gezondheidszorg.
Cause-of-Death statistics in public health and epidemiology: Exploring new applications

Dinsdag 23 februari 2021
Promotie (UvA), 15.00 uur, online

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen