Alle sterftecijfers van ziekenhuizen bekend

logo_nza-700x352De sterftecijfers van alle ziekenhuizen zijn nu te vinden op hun websites. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ziekenhuizen spraken al in 2009 af dat zij openheid zouden geven over hun sterftecijfers, om consumenten en verzekeraars meer inzicht te geven in de kwaliteit van de zorg.

Pas nadat de NZa het openbaar maken van deze cijfers verplichtte, publiceerden de meeste ziekenhuizen hun sterftecijfers op hun website. Bij een aantal ziekenhuizen was de registratie van de sterftecijfers nog niet op orde in het voorjaar van 2014. De NZa nam maatregelen, waarna de ziekenhuizen hun registratie op orde brachten en alsnog hun (voorlopige) sterftecijfers publiceerden.

De NZa verwacht dat alle ziekenhuizen in Nederland ook andere indicatoren gaan publiceren die maatgevend kunnen zijn voor de kwaliteit van behandelingen. Mogelijke indicatoren zijn bijvoorbeeld het aantal heropnames na een behandeling of het aantal ongeplande ligdagen na een operatie.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen