Medicijngebruik en Ramadan

Het is weer Ramadan, een tijd van bezinning en vasten. Het vasten duurt van 29 tot 30 dagen. Tijdens de ramadan onthouden moslims zich overdag van eten, drinken, roken en seks. De maaltijden worden alleen voor zonsopkomst en na zonsondergang genuttigd. Sommige mensen vinden dat je tijdens het vasten helemaal niets mag gebruiken, dus ook geen medicijnen en dit is soms gevaarlijk en vereist zeker aanpassingen van een arts.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het medicijngebruik tijdens het vasten aan te passen.

Medicijngebruik

Wat voor u het beste is, hangt af van de ziekte u heeft, de medicijnen die u moet gebruiken, uw algemene gezondheidstoestand en ook uw eigen wens, spelen daarin een rol. Verander uw medicijngebruik nooit alleen en altijd in overleg met uw arts of apotheker.

Wordt u ziek tijdens de ramadan en schrijft uw arts u medicijnen voor? Vraag of de medicijnen absoluut nu nodig zijn. Misschien kunt u het medicijngebruik ook uitstellen tot na de ramadan. Kan dit niet zonder risico, dan is het beter tijdelijk het vasten te onderbreken. U kunt later de gemiste dagen inhalen. Ook kunt u op een andere manier aan uw religieuze plichten voldoen, bijvoorbeeld door meer te bidden of meer giften aan de armen te geven.

Als een arts u een medicijn heeft voorgeschreven, dan is het niet verstandig dat medicijn een maand lang niet te gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker hoe u uw geneesmiddel tijdens de ramadan moet gebruiken.

Medicijngebruik aanpassen


Moet u altijd medicijnen gebruiken? Soms is het mogelijk de vorm, de dosis of de tijd waarop u het medicijn moet innemen aan te passen aan het vasten. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

  • Sommige medicijnen kunt u zonder problemen alleen tussen zonsondergang en zonsopkomst innemen. Vaak is dan wel een andere dosis nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde antibiotica en voor middelen die u moet gebruiken bij hart- en vaatziekten.
  • Er zijn ook medicijnen verkrijgbaar die de werkzame stof langzaam aan het lichaam afgeven. Die kunt u in sommige gevallen gebruiken in plaats van een middel dat u meerdere keren per dag moet innemen. Dit kan bijvoorbeeld bij sommige pijnstillers en middelen bij epilepsie.
  • Het is ook mogelijk een medicijn in de vorm van een pleister toe te passen. Dan hoeft u niets in te nemen. Bepaalde zware pijnstillers en hormoonpreparaten zijn verkrijgbaar in de vorm van een pleister.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen