Koning brengt werkbezoek aan COVID-19 nazorgpoli Radboudumc

0
514

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagochtend 25 mei een werkbezoek gebracht aan het Radboudumc Dekkerswald in Groesbeek. De koning bezocht er de COVID-19 nazorgpoli. Daar sprak hij met herstellende coronapatiënten en een aantal medisch specialisten betrokken bij de zorg die nodig is voor patiënten die langdurig ziek blijven na een coronabesmetting.

COVID-19 nazorgpoli

Naar schatting ervaren enkele tienduizenden Nederlanders langdurige en hardnekkige klachten na COVID-19: ernstige vermoeidheid, slecht kunnen inspannen, kortademigheid, pijn, angstgevoelens en neerslachtigheid. De koning sprak met vier patiënten die vorig jaar COVID-19 doormaakten en hiervan ofwel thuis ofwel in het ziekenhuis herstelden. Ze varieerden in leeftijd; de jongste was 30 jaar oud, de oudste 71. Allen ervaren nog altijd klachten en de grote impact hiervan op het dagelijks leven.

Het kernteam COVID-19 nazorg gaf de Koning een toelichting op de organisatie en de uitvoering van de multidisciplinaire nazorg. De koning sprak met specialisten van verschillende betrokken disciplines, zoals een longarts, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, intensivist en huisarts. Ook de start van een nieuw programma voor kinderlongrevalidatie voor jongeren vanaf 12 jaar met long COVID-19 werd aangekondigd. Na het gesprek bezocht de Koning de fysiotherapiezaal waar kracht- en conditiemetingen gedaan worden met patiënten om bijvoorbeeld het herstelproces in kaart te brengen.

Tijdens zijn bezoek sprak de Koning met prof. dr. Michel van den Heuvel, afdelingshoofd longziekten; dr. Bram van den Borst, longarts en medisch coördinator COVID-19 nazorgpoli; dr. Jan Vercoulen, klinisch psycholoog; Annemieke Koopman, verpleegkundig specialist; Mariska Klaassen, fysiotherapeut; dr. Laurens Bisschops, intensivist en dr. Henk Schers, huisarts bij Huisartsenpraktijk Thermion uit Lent. Ook de heer Michael Rutgers, directeur van het Longfonds was bij het gesprek met de Koning aanwezig. Dit fonds lanceerde in samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN) Coronaplein.nu, een digitaal patiëntenplatform waar mensen met langdurige klachten na corona terecht kunnen voor informatie, advies en lotgenotencontact.

Naast de organisatie van de zorg kwam ook onderzoek op het gebied van COVID-19 ter sprake. Zo wordt er op urgente vraagstukken en voor wetenschappelijk onderzoek regelmatig samengewerkt met verschillende disciplines en andere universiteiten. Onderzoeksleiders, dr. Bram van den Borst en prof. dr. Michèle van Vugt, internist-infectioloog van het Amsterdam UMC informeerden de Koning over lopend onderzoek samen met prof. dr. Mihai Netea, internist-infectioloog van het Radboudumc, en dr. Rob Wüst, spierfysioloog van het VU Amsterdam.

Het werkbezoek van Koning Willem-Alexander vond plaats met inachtneming van de geldende coronarichtlijnen.

Bron: Radboudumc

Vorig artikelSara Daliri: Minder heropnames in ziekenhuis door medicatieproblemen
Volgend artikelOriëntatiehulp voor arm- en handondersteuning op één plek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.