Radicale solidariteit stagebieders en onderwijsinstellingen de oplossing stageprobleem in de zorg

Array

Radicale solidariteit kan een structurele oplossing zijn om op de lange termijn knelpunten rondom stages in de zorg aan te pakken. Dat stellen onderzoekers van ResearchNed en Expertisecentrum Beroepsonderwijs na onderzoek in opdracht van onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Het realiseren van dit scenario vraagt eerst en vooral om bestuurlijk commitment van de stagebieders in de regio en de onderwijsinstellingen.

Integraal regionaal opleidingsprogramma

De opbrengsten van het onderzoek zijn drie ideaaltypische scenario’s waarmee knelpunten rondom stages in de zorg kunnen worden aangepakt. De scenario’s kunnen naast elkaar bestaan, maar het integraal regionaal opleidingsprogramma is volgens de onderzoekers het meest kansrijk. In dit scenario zien stagebieders en opleiders in het hele medische domein de stageproblematiek van de diverse branches als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Branches werken solidair aan integrale oplossingen. Dit scenario zien de onderzoekers als het scenario voor structurele oplossingen op de lange termijn.

De andere twee scenario’s zijn:

  • Versterken innovatief opleiden in de zorg; dit scenario wordt gekenmerkt door het versterken, uitbreiden en kopiëren van bestaande goede praktijken.
  • Handvatten aanpak coronagerelateerde stageproblematiek; dit  is een scenario voor de korte termijn gericht op stageproblematiek ten gevolge van corona en wordt gekenmerkt door creativiteit en ruimte in regels om leerdoelen via andere routes of stageplekken te kunnen behalen.

Uitgewerkte scenario’s bieden handelingsperspectief aan SER-advies

De SER heeft recent een agenda opgesteld om mensen die in de zorg (willen) werken, te motiveren en vast te houden. Onderdeel van die agenda is medewerkers behouden door betere stageplekken. Met dit onderzoek heeft het onderzoeksprogramma AZW meer inzicht gekregen in mogelijkheden om stages in het medisch domein succesvol te laten verlopen en het aantal stageplaatsen aan te laten sluiten op de groeiende vraag daarnaar in mbo en hbo. De uitgewerkte scenario’s bieden handelingsperspectieven voor sociale partners in de zorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit onderzoek is daarom gebruikgemaakt van een scenario-aanpak, met een basis in een uitgebreide literatuurstudie, deskresearch, interviews en expertsessies.

Bron: AZW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen