Traumaloket wil werkhervatting na impactvolle gebeurtenis versnellen

Slachtoffers van een impactvolle of traumatische ervaring herstellen in 85% van de gevallen op een natuurlijk wijze zonder tussenkomst van een zorgverlener. Volgens Leen Pakvis, algemeen directeur van Traumaloket Nederland, is dit nieuwe initiatief geboren vanuit de noodzaak om traumazorg weg te halen uit de hokjesgeest die de psychologie eigen is. Iedere traumapatiënt die van een professionele organisatie de eerste begeleiding ontvangt, gaat te vaak door naar het volgende loket, dat van de GGZ-psycholoog.

De norm voor traumazorg is om niet meteen actief in te grijpen. Veel zorgverleners gaan echter te snel behandelen, bijvoorbeeld door na een week al te starten met een EMDR-therapie. ‘In de eerste vier weken zijn er altijd wel symptomen. Dat is een volstrekt normaal gevolg van een traumatische ervaring. Hierbij kan nog helemaal niet worden vastgesteld of behandeling nodig is. Die eerste vier weken zijn ongeschikt om na een traumatische ervaring überhaupt een diagnose te stellen die een behandeling rechtvaardigt. Het te vroeg opstarten van allerlei interventies werkt averechts en zorgt voor onnodige, kostbare behandeltrajecten en langdurige uitval.’ Traumaloket Nederland is gespecialiseerd in de primaire opvang en nazorg van werknemers bij impactvolle, traumatische ervaringen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen