Waarschuwing voor mogelijk Guillain-Barré syndroom na vaccinatie met Vaxzevria, vaccin van AstraZeneca

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 28 juni 2021 elf meldingen van het Guillain-Barré syndroom na vaccinatie met het coronavaccin van AstraZeneca (Vaxzevria). Er waren toen ongeveer 2,6 miljoen mensen met dit vaccin gevaccineerd. De aandoening is al als waarschuwing in de bijsluiter van dit coronavaccin opgenomen.

Guillain-Barré syndroom


Het Guillain-Barré syndroom is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem zenuwen buiten het centraal zenuwstelsel aanvalt en beschadigt. De aangedane zenuwen zijn vooral gevoelszenuwen en zenuwen die spieren aansturen. De klachten die optreden zijn daarom meestal spierzwakte en gevoelsstoornissen zoals tintelingen in de benen en armen.

Meldingen bij Lareb


Tot 28 juni 2021 ontving Lareb elf meldingen van het Guillain-Barré syndroom na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. Er waren toen ongeveer 2,6 miljoen mensen met dit vaccin gevaccineerd. Het betreft zeven vrouwen en vier mannen tussen 56 en 65 jaar. De klachten ontstonden tussen 7 en 17 dagen na vaccinatie.
Lareb heeft het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) geïnformeerd over deze meldingen.

EMA


Op 9 juli 2021 besloot de EMA om het Guillain-Barré syndroom als waarschuwing in de bijsluiter van het AstraZeneca vaccin op te nemen. De EMA heeft gekeken naar de meldingen in Europa en naar wetenschappelijke literatuur en kon op basis daarvan een oorzakelijk verband niet bevestigen maar ook niet uitsluiten. Gevaccineerden en zorgmedewerkers dienen wel alert te zijn op klachten van Guillain-Barré syndroom na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin.  Lees hier het volledige bericht van de EMA.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen