Ikazia Ziekenhuis helpt patiënten fitter een operatie in te gaan

0
279

Ikazia biedt, als eerste ziekenhuis in de regio, patiënten met een coloncarcinoom (darmkanker) de mogelijkheid om fitter een operatie in te gaan. Het Rotterdamse ziekenhuis is hiervoor per 1 mei 2021 een pilot gestart. Het prehabilitatie-programma bestaat uit fysieke (kracht)training onder begeleiding van de fysiotherapeut, verbetering en aanvulling van voeding onder begeleiding van een diëtist, mentale ondersteuning en eventueel begeleiding bij het stoppen met roken en alcohol. Op dagen dat patiënten niet trainen in het ziekenhuis wordt hen gevraagd om minimaal 30 minuten te wandelen of te fietsen én om thuis ademhalingsoefeningen te doen. 

Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen de diagnose darmkanker. Meer dan de helft daarvan is ouder dan 65 jaar. Vooral voor deze grote groep ouderen heeft een darmkankeroperatie een grote impact, vaak ook op de kwaliteit van leven na afloop van zo’n operatie. Het Ikazia Ziekenhuis wil d.m.v. het prehabilitatie-programma (ook bekend als fit4surgery) deze kwetsbare doelgroep zo fit mogelijk de operatie in laten gaan om het herstel zo soepel mogelijk te laten verlopen en het aantal complicaties terug te dringen.

Boudewijn Toorenvliet, chirurg in Ikazia:’’ Verschillende ziekenhuizen in Nederland doen al mee met het Fit4Surgery-programma, zoals het Jeroen Bosch-ziekenhuis, het Maxima Medisch Centrum en het Radboudumc. Wij zijn het eerste ziekenhuis in de regio Rotterdam, hopelijk worden dat er in de toekomst nog meer.’’ 

De eerste resultaten zijn positief en ook de patiënten zijn erg enthousiast. Het lijkt er sterk op dat mensen fitter de operatie in gaan en er fitter uitkomen. Ze krijgen minder complicaties en mogen vaak ook eerder naar huis. Reden genoeg om de pilot voort te zetten en te evalueren of het mogelijk is dit prehabilitatie-programma in de toekomst ook voor andere doelgroepen in te zetten.

Bron: Ikazia Ziekenhuis

Vorig artikel‘Blijf ontwikkeling weesgeneesmiddelen stimuleren’
Volgend artikelUpdate brandincident in opslagruimte Biocartis
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.