‘Kosten van valincidenten 2,4 miljard euro, preventie hard nodig’

Zonder maatregelen zullen binnen tien jaar 50 procent meer ouderen op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen belanden na een val en zullen de directe medische kosten daarvoor verdubbelen tot 2,4 miljard euro per jaar. Dat stelt Kenniscentrum Letselpreventie VeiligheidNL deze week in een prognose over vallen, de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij 65-plussers.

Het NRC schrijft dat vorig jaar bijna 103.000 ouderen na een val behandeld op de spoedeisende hulp. De stijging kan alleen een halt worden toegeroepen door een gestructureerde aanpak van preventie. Een van de preventieve en innovatieve aanpakken waar Vilans aan meewerkt is de Health Impact Bond (HIB).

Er zijn mogelijkheden om het aantal valincidenten te beperken, maar dat kost geld. De grote uitdaging bij preventie van valincidenten is dat de kosten en baten van preventie op verschillende plekken vallen. Om dat op te lossen zijn nieuwe vormen van samenwerking nodig, bijvoorbeeld in een Health Impact Bond (HIB).

Om het aantal valincidenten terug te dringen, ondertekenden zorgverzekeraar VGZ en 7 gemeenten in 2020 een intentieverklaring voor een HIB Valpreventie Noord-Limburg. Hierdoor kunnen ouderen met een verhoogd risico op vallen in deze regio een effectief valpreventietraject doorlopen. Dit vermindert het aantal valincidenten en opnames op de spoedeisende hulp.

Private partijen investeren in het gehele valpreventietraject. Wanneer het beoogde resultaat behaald is, betalen de gemeenten en Coöperatie VGZ de investeerders uit. Hiermee committeren deze partijen zich samen aan de eerste impact bond op het gebied van valpreventie. Het lost een belangrijk knelpunt op bij uitvoering van effectieve valpreventie-activiteiten, namelijk de financiering. Social Finance NL is aangetrokken als intermediair van de HIB.

Een andere innovatie op valpreventiegebied waar Vilans bij de ontwikkeling betrokken is, betreft de Wolk heupairbag. Dit hulpmiddel beschermt de heupen als ouderen vallen en voorkomt fracturen. De eerste resultaten bij verschillende zorgorganisaties zijn positief.

De heupairbag is een riem met luchtkussens en wordt gedragen onder de kleding. Sensoren in de riem detecteren als de drager valt. De luchtkussens blazen zich dan razendsnel op en zijn gevuld nog voordat de drager de grond raakt. De heupairbag is getest bij zorgorganisaties in West-Brabant – waaronder tanteLouise – en wordt inmiddels ook in andere regio’s toegepast, zoals bij Noorderbreedte in Friesland. De proef met de heupairbag is onderdeel van het programma Anders werken in de zorg, een initiatief van tanteLouise en Vilans.

Uiteindelijk gaat het om het welzijn van mensen en het voorkomen van persoonlijk leed. Reden genoeg om in te zetten op vernieuwing en innovatie bij valpreventie.

Erwin Bleumink, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kosten van valincidenten ‘verdubbelen naar 2,4 miljard euro’ – NRC

Geef een antwoord

Recente artikelen