‘Starre regelgeving belemmert innovatie in de zorg’

Innovatie in de zorg is hard nodig om de medewerkers te ontlasten. Het is heel goed om te zien dat steeds meer bedrijven zich daarmee bezighouden, zoals de startup Found Health. Deze startup wil de innovatie in de zorg versnellen. Door starre regelgeving en gebrek aan financiering komen innovatieve ideeën niet altijd van de grond. Denk bijvoorbeeld aan snelle brillen in de zorg. Recent resultaat van het onderzoeksprogramma Anders Werken laat echter wel degelijk de mogelijkheden zien van deze smart glasses. Dit onderzoek toont aan dat gebruikers wel mogelijkheden zien in het gebruik van smart glasses, zij het in voorzichtig mate. Het verkennen van de mogelijkheden van de smart glasses is bij de meeste deelnemende organisaties nog in volle gang. De te behalen tijdswinst door de inzet van de smart glass is daardoor nog lastig specifiek te maken. Wel kunnen we stellen dat dit afhangt van de exacte use case waar de smart glass voor bedoeld is. De meest succesvolle use cases zijn ‘Onbegrepen gedrag’ en ‘Scholing’. Daar is in alle pilots, die met deze toepassingen geëxperimenteerd hebben, positief op gereflecteerd. Een psycholoog en specialist ouderengeneeskunde gaven bijvoorbeeld aan potentie te zien in het feit dat meekijken op afstand een interpretatieslag voorkomt, zoals in het schrijven van een dossier wel het geval is. Voor een succesvolle implementatie is het essentieel om te voldoen aan de technische randvoorwaarden en het anders leren werken met inzet van de smart glass.’

Aanleiding: Founda Health wil innovatie en implementatie versnellen in de zorg

Henk Herman Nap is Senior onderzoeker

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen