Prof.dr. Ernst Kuipers nieuwe minister van VWS

Prof.dr. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC, wordt de nieuw minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet Rutte IV, namens D66. Hij wordt verantwoordelijk voor de portefeuilles Curatieve Zorg, Covid en Ethiek. De komende week vinden de formatiegesprekken plaats. Het nieuwe kabinet presenteert zich op 10 januari 2022. Door: David Drexhage 2 januari 2022 16 likes Leestijd 2 min

Kuipers, van origine internist en maag-darm-leverarts, werkte 21 jaar in het Erasmus MC. Sinds 2013 was hij voorzitter van de RvB, nadat hij 12 jaar afdelingshoofd MDL en Inwendige Geneeskunde was. Hij is onder meer een drijvende kracht geweest achter de introductie van het Nationale Bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg was Kuipers verantwoordelijk voor de oprichting van het Landelijk Centrum Patiëntenspreiding (LCPS).

‘Ik ga in Den Haag in elk geval ontzettend mijn best doen om dit voort te zetten voor de hele Nederlandse gezondheidszorg, om deze toekomstbestendig te maken. We hebben in covidtijd gezien hoe cruciaal een goed functionerend gezondheidzorgsysteem is. Ik hoop daar de komende jaren aan te kunnen bijdragen. Dat kan alleen door heel goed samen te werken met alle zorgpartners. Die samenwerking versterken en netwerken bouwen, daar zette ik me als bestuurder en zet ik me straks als minister graag voor in. We staan als land voor enorme uitdagingen’, besluit Kuipers.

De Raad van Toezicht feliciteert Ernst bij monde van voorzitter Gijs de Vries met zijn benoeming: ‘Onder de leiding van Ernst heeft het Erasmus MC de afgelopen jaren op alle fronten buitengewoon goed gepresteerd. De afgelopen twee jaar heeft hij naast zijn werkzaamheden als voorzitter Raad van Bestuur landelijk een cruciale rol gespeeld bij het toegankelijk houden van de zorg tijdens de Covid-19 crisis. Wij zijn hem hiervoor veel dank verschuldigd en wensen hem veel succes met deze uitdagende nieuwe stap in zijn loopbaan.’

De Raad van Toezicht zal de komende tijd met de Raad van Bestuur afspraken maken over tijdelijke en permanente opvolging.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen