Vanuit de zorg inzetten op bewegen sleutel tot gezonde leefstijl

Werken aan gezonde leefstijl is de route om uit de coronapandemie te komen, aldus een huisarts in Tubantia. Het belang van bewegen voor een goede gezondheid wordt steeds duidelijker, niet alleen tijdens corona maar ook daarna. Er ligt een belangrijke rol voor de zorg om op bewegen in te zetten, als onderdeel van een gezonde leefstijl.

Sport en bewegen hebben een duidelijk bewezen positief effect op ziektebeloop en herstel van acute Covid-19[1]. Bovendien draagt bewegen bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten. Naast fysieke effecten is bewegen positief voor het mentale welbevinden. Zo zorgt bewegen onder andere voor een uitlaatklep en verbeterde stressregulatie. In het geval van stress dragen sport en bewegen ertoe bij dat stressgevoelens geleidelijk afgevoerd worden. Ook zorgen sport en bewegen voor het verminderen of voorkomen van angstige- en depressieve symptomen.

Dit benadrukt het belang om meer in te zetten op sport, bewegen en andere leefstijlfactoren. Niet alleen tijdens corona, maar ook juist in de toekomst. De zorg kan hier veel betekenen. Voor veel volwassenen en ouderen is het lastig om uit zichzelf meer te gaan bewegen. Zij hebben vaak behoefte aan goede begeleiding en laagdrempelig aanbod. Voor mensen met vragen en problemen omtrent gezondheid is de zorgprofessional vaak het eerste aanspreekpunt. De kennis over gezondheid en het vertrouwen van de patiënt maakt dat de zorg een geschikte plek is om mensen te informeren, motiveren en uiteindelijk door te verwijzen naar beweegaanbod en/of leefstijlprogramma’s.

Maureen Ros is specialist fysieke effecten van bewegen, bewegen voor mensen met een chronische aandoening bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

[1] Meijerink, M., Pelle, T., Frel, D.L. de, Bosch-Elberse, K.E.M., & Bilsen, J.H.M. van (2021). Invloed van leefstijlfactoren op de vatbaarheid, ziektebeloop en herstel van COVID-19.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen