“Wie, wat & waar” van het alarmnummer, Steffie en de Brandweer geven uitleg over 112 bellen

Op 15 april openen ervaringsdeskundigen van EdLoket en SDW Bureau MET! samen met de Brandweer de 112 module van Steffie in de Risk Factory. Deze nieuwe module geeft eenvoudig uitleg over het alarmnummer en wat je moet doen tijdens noodsituaties voor mensen met een verstandelijke beperking.

In een noodsituatie is het vaak moeilijk om snel en juist te handelen, dit geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen met een beperking betere keuzes maken als zij al eens eerder kennis hebben gemaakt met verschillende noodscenario’s en de bijbehorende reacties. Daarom hebben verschillende veiligheidsregio’s van de Brandweer en ervaringsdeskundigen van EdLoket en SDW Bureau MET! (Mijn Ervaring Telt!) samen met Steffie de module “112 bellen” ontwikkeld, zodat er goed geoefend kan worden. 

Op de website Brandweer.Steffie.nl legt Steffie op een eenvoudige manier in tekst en beeld uit hoe 112 werkt en geeft ze antwoorden op de vragen “Wanneer moet ik 112 bellen?” en “Wat gebeurt er als ik 112 bel?”. Door de extra oefeningen en uitleg van Steffie leert de gebruiker ook wanneer het misschien beter is om een ander telefoonnummer te bellen, zoals die van de politie, brandweer of huisarts. Ervaringsdeskundige Kevin van SDW heeft de website getest en is erg enthousiast over de nieuwe uitleg: “Heel duidelijk, makkelijk, laagdrempelig en met eenvoudige taal. Ik weet nu het verschil tussen 0900 en 112, dat is erg fijn om te weten!”. De website is één van de drie genomineerde projecten voor de European Fire Safety Award.

Brandweer.Steffie.nl is financieel mogelijk gemaakt door de Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant. De klankbordgroep bestond uit; De Brandweer (Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant), De Politie (Zeeland, Midden- en West-Brabant), meldkamer Rotterdam Rijnmond (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) en LMS (Landelijke meldkamer). De ervaringsdeskundigen van het EdLoket van Amerpoort (Amersfoort), Ipse de Bruggen (Zoetermeer) en Bureau MET! van SDW Zorg (Roosendaal) hebben geholpen aan het toegankelijke ontwerp van tekst en beeld.

De vriendelijke webhulp Steffie van Steffie.nl wordt gemaakt voor en door mensen met een verstandelijke beperking. In Nederland wonen ongeveer 1.3 miljoen mensen met een verstandelijke beperking, maar Steffie helpt inmiddels ook 2 miljoen andere gebruikers, zoals laaggeletterden, anderstaligen, nieuwkomers en andere mensen die een zetje kunnen gebruiken. Zo hoopt Steffie de maatschappij begrijpelijker te maken voor iedereen.

Mocht u iemand kennen die de uitleg van Steffie erg handig zou vinden, verwijs hen dan door naar de website brandweer.steffie.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen