Vrijdag in Meldpunt: Verhoogd valrisico door trapliften aan muurzijde van de trap

Array

Ongeveer tachtig procent van de trapliften wordt aan de verkeerde kant van de trap gemonteerd. Als de lift aan de muurkant is geplaatst blijft er vaak te weinig loopruimte over voor de gewone trapgebruiker. Helemaal als ook de leuning is verwijderd is er een te groot risico om te vallen. Expertisecentrum Regelgeving Bouw spreekt een hard oordeel uit in Meldpunt op vrijdag 22 april om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

Valrisico


Co Dooms (75) uit de gemeente Berkelland loopt moeilijk door uitgezaaide kanker. Hij krijgt van zijn gemeente via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een traplift in zijn woning. Maar omdat die aan de muurzijde wordt geplaatst blijft er maar 40 centimeter loopruimte over op het smalle deel van de trap. Hij is bang dat zijn vrouw zal vallen.


Wil Emden (75) en zijn vrouw Helena (74) uit Rotterdam laten ook een traplift installeren. Mevrouw Emden komt door diverse fysieke problemen de trap bijna niet meer op of af. Ook hier wordt de trap aan de muurkant geplaatst en is er voor meneer Emden op het smalle deel van de trap nauwelijks loopruimte over. Het stel protesteert bij de gemeente maar die zegt dat hun klacht ongegrond is. Afgelopen december gaat het mis. Meneer Emden gaat onderuit op de trap en scheurt bij zijn val beide bovenbeenspieren. Hij wordt geopereerd, belandt met beide benen in het gips en moet maanden revalideren.


Meldpunt laat Nico Scholten van Expertisecentrum Regelgeving Bouw beide situaties bekijken. Hoe kan het dat een gemeente die moet toezien op bouweisen zelf trapliften laat plaatsen die tot gevaarlijke situaties leiden?
Elles de Bruin gaat langs bij trapliftinstallateur Otolift en praat in de studio door met Nico Scholten.Strenge regels kwijtschelding lokale belastingen voor huishoudens met laag inkomen


Verder in Meldpunt: Corry Duursma (74) moet rondkomen van AOW en een klein pensioen. Ze krijgt daarom jarenlang kwijtschelding van lokale lasten zoals de gemeentelijke belasting en waterschapsbelasting. Maar ineens stoppen beiden instanties hiermee. Vanwege de dagwaarde van de auto en een klein nabestaandenpensioen.


Ook Ria van de Velden (79) verliest haar recht op kwijtschelding. De gemeente peilt haar banksaldo als net haar AOW en toeslagen zijn gestort. Volgens de gemeente heeft mevrouw te veel vermogen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen onderzoekt deze meldingen. Volgens studiogast Arjan Vliegenthart, directeur van budgetorganisatie Nibud, zijn de normen te streng.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 22 april
Om 19.50 uur bij MAX op NPO 2

Presentatie: Elles de Bruin

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen