Ziek door geluidsoverlast

Vrijdag in Meldpunt NPO2

Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft structureel overlast van geluid. Naast vlieg- en wegverkeer is ook het continue brommende geluid van een warmtepomp of airconditioning voor velen een bron van ergernis. En soms zelfs in zo’n mate dat ze er ziek van worden. Wat is hier aan te doen? Daarover gaat Meldpunt op vrijdag 13 mei om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

Bert Maas woont in Waalwijk aan een drukke weg. De vrachtwagens denderen de hele dag op vijftig meter afstand langs zijn huis. Hij wordt daar letterlijk ziek van. Alleen met alle ramen potdicht heeft hij rust, maar ontspannen in de tuin zitten, is er niet bij.


Ook Ineke Schoemaker (56) heeft last van lawaai en trillingen in en om haar huis. Door brommende warmtepompen en voorbij razend verkeer kan ze de slaap niet vatten. Het put haar uit, zowel fysiek als mentaal. Oordopjes helpen niet, aangepaste matrassen om trillingen tegen te gaan evenmin. Voor verhuizen heeft ze onvoldoende geld. Wat kan ze verder nog doen? “Ik loop inmiddels bij een psycholoog. Ik heb een bal in mijn buik van de spanningen”, zegt mevrouw Schoemaker. Hoe erg is de situatie bij mevrouw Schoemaker. Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder gaat met ons op pad in Amersfoort, en laat zien wat de overheid doet om verkeerslawaai voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken. 


Elles de Bruin praat over geluidsoverlast met Fred van Woudenberg, hoofd afdeling Leefomgeving van GGD Amsterdam en geluidsdeskundige Ellen Moerman.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 13 mei
Om 19.50 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen