Jeugd

FNV-leden massaal achter nieuwe cao Jeugdzorg

Met een grote meerderheid stemmen de FNV-leden die werken in de jeugdzorg vóór een nieuwe cao Jeugdzorg. De afgelopen weken konden zij zich buigen over een breed pakket aan arbeidsvoorwaarden, zoals een loonstijging van 8 procent over drie jaar, een eenmalig bedrag van 250 euro en een hogere vergoeding voor zakelijke reizen. Uiteindelijk ging 97% van de leden daarmee akkoord.

De nieuwe cao voor de Jeugdzorg liet lang op zich wachten en is zwaar bevochten, maar volgens FNV-bestuurder Maaike van der Aar (Jeugdzorg) is het een resultaat waar iedereen blij mee mag zijn. ‘Er moest een massale staking op het Malieveld aan te pas komen, maar er is uiteindelijk naar ons geluisterd. Zaken zoals een veel hogere zakelijke kilometervergoeding en de mogelijkheid om plaats- en tijdonafhankelijk te werken, helpen onze leden echt. We mogen dit succes dus zeker vieren, maar we zijn er nog lang niet en zullen daarom de komende tijd waar nodig verschillende acties voeren.’

Bezuiniging


FNV zet zich al jaren in voor een beter georganiseerde jeugdzorg en een eerlijke bekostiging. Maaike van der Aar: ‘Onder druk van verschillende organisaties, niet in de laatste plaats door een historische staking van FNV-leden is deze maand een bezuiniging van 500 miljoen euro op de jeugdzorg geschrapt. Maar het kan niet zo zijn dat die bezuiniging straks via een andere weg alsnog op de jeugdzorg wordt afgewenteld. Het plan om een eigen bijdrage voor ouders in te voeren, is bijvoorbeeld wederom een voorbeeld van slecht beleid. Het leidt onder meer tot zorg mijden waardoor uiteindelijk zwaardere zorg nodig is. Het lost helemaal niets op.’

Petitie


Op dinsdag 17 mei overhandigt FNV daarom een petitie aan de Tweede Kamer. Niet alleen spreken jeugdzorgwerkers zich daaruit uit tegen de eigen bijdrage, maar ze gaan nog een stap verder door te verklaren dat ze hem niet vrijwillig gaan innen. Op 18 mei zullen FNV-leden massaal aanwezig zijn bij het debat over de jeugdzorg.

Hervormingen


De komende tijd zal FNV zich dus blijven inzetten voor een betere jeugdzorg door zich actief te bemoeien met de hervormingen. Van der Aar: ‘Ondertussen is het zeven jaar na de decentralisatie ook tijd om niet langer meer af te wachten tot de verlossing uit Den Haag komt, maar zelf te gaan doen wat nodig is. En dus ook te laten wat niet nodig is.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen