Fotobijschrift: De Ikazia-zorgverleners van het IBD-team in de torenflat van Ikazia die donderdagavond 19 mei paars kleurt.

Ikazia kleurt paars

Op donderdagavond 19 mei, Wereld IBD-Dag, kleurt de toren van het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis paars. Daarmee vragen we aandacht voor de vele mensen die lijden aan IBD (Inflammatory Bowel Disease). IBD is een verzamelnaam voor mensen met de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. 

Wereldwijd krijgen gebouwen vandaag paarse schijnwerpers op zich gericht om het bewustzijn rondom chronische darmontstekingsziekten te vergroten. Een darmziekte is vaak niet direct zichtbaar, maar kan wel veel invloed hebben op het dagelijks leven van deze patiënten. De klachten wisselen per persoon en kunnen elke dag anders zijn.Bewustzijn


Mensen met IBD hebben vaak hevige buikpijn en diarree, waardoor ze soms wel tientallen keren per dag en zeer plotseling naar het toilet moeten. Ook zijn ze vaak vermoeid, moeten ze oppassen met eten, altijd controleren of er een toilet in de buurt is en weten ze nooit wanneer de ziekte weer opvlamt. Om het bewustzijn rondom deze ziekten te vergroten, is Wereld IBD-Dag in het leven geroepen.Beweging


Voor mensen met een chronische darmaandoening is het niet altijd gemakkelijk om voldoende te bewegen. Zorgverleners van het Ikazia Ziekenhuis en het Maastad Ziekenhuis hebben daarom een loopgroep opgericht in Rotterdam-Zuid, speciaal voor IBD-patiënten. Deze loopgroep start op 2 juni en komt daarna, 16 weken lang, elke donderdagavond bij elkaar om uur te wandelen. Beweging geeft meer grip op de aandoening en helpt ook om bijkomende klachten tegen te gaan, zoals vermoeidheid en somberheid. Kijk voor meer informatie op www.ibdfit.nl. Op deze website kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor de loopgroep.

Bron: Ikazia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen