Franciscus desinfecteert video- en fiberscopen met UV-C licht

Array

 

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ) waar hoog complexe zorg wordt geleverd. Dit betekent dat het ziekenhuis naast het bieden van basiszorg, ook investeert in hooggespecialiseerde zorg en bijbehorende technieken. Voor het desinfecteren van kanaalloze video- en fiberscopen heeft Franciscus een scopen desinfector die werkt op UV-C licht aangeschaft. Met deze nieuwe desinfector kunnen scopen efficiënt, duurzaam en in 60 seconden worden gedesinfecteerd op de afdeling en besparen we veel werk, kosten en materiaal.

Dankzij de investering in deze innovatieve techniek is het voor Franciscus mogelijk om hoge kwaliteit van scopie onderzoek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Urologie te bieden op de poliklinieklocaties Franciscus Willemsplein, Franciscus Berkel en in de toekomst ook Franciscus Maassluis. Op de afdeling KNO en Urologie kan men direct na een patiënt behandeling scopen desinfecteren, waardoor een arts geen risico loopt om mis te grijpen op een drukke dag. Jurgen Mourik, klinisch fysicus in Franciscus: ‘Onze specialisten kunnen nu continue beschikken over video- en fiberscopen en bij iedere patiënt kan een hoogwaardige scopie uitgevoerd worden. Terwijl voorheen een patiënt vaak doorgestuurd moest worden naar 1 van onze ziekenhuislocaties.’

Duurzame investering


De innovatieve techniek kan alleen worden toegepast bij kanaalloze scopen en is daarom alleen beschikbaar voor patiënten op de afdeling KNO en Urologie. Bram Struijs is KNO-arts op de poliklinieklocatie Franciscus Willemsplein: ‘Naast de hogere kwaliteit van onderzoek, gaan wij er op het gebied van duurzaamheid op vooruit. Voorheen moesten de scopen op transport voor reiniging en desinfectie op 1 van onze ziekenhuislocaties. Ook hoeven wij geen chemicaliën meer te gebruiken bij de desinfectie, omdat dit nu met UV-C straling kan.’

Desinfectie met UV-C straling

De scopenreiniger desinfecteert de kanaalloze endoscopen met behulp van UV-C straling. Deze straling ‘breekt’ het DNA waardoor micro-organismen aangetast en inactief worden. Deze techniek wordt nu al toegepast voor desinfectie van lucht, oppervlakten en water.  Kanaalloze scopen hoeven, na een handmatige voorreiniging, alleen aan de buitenkant gedesinfecteerd te worden, dit kan met UV-C straling.

Franciscus Vernieuwt

Voor nu en in de toekomst wil Franciscus Gasthuis & Vlietland de beste zorg bieden aan patiënten en inwoners. Samen met zorgpartners in de regio ontwikkelen wij innovatieve zorgconcepten door digitalisering en vernieuwen wij onze locaties en medische technologie.

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen