Assistenten in de zorg die gaan zzp’en lopen meer risico dan ze wellicht denken’

Array

Wat in bijna alle beroepen gebeurt waar schaarste heerst, is dat mensen hun arbeid als zzp’er gaan aanbieden. Ook in de mond- en huisartsenzorg bieden steeds meer assistenten zich als zelfstandige aan. Een ontwikkeling die de prijs opdrijft en de nodige risico’s met zich meebrengt.

Het brengt hogere kosten met zich mee. Zzp’ers treden uit de kaders van de cao, ze kunnen vragen wat ze willen. Daarbovenop komen vaak nog bemiddelingskosten en de niet-verrekenbare btw.

De vraag is of een assistent in de mond- of huisartsenzorg überhaupt als zelfstandige kan werken volgens de wet. Die schrijft onder meer voor dat er geen sprake mag zijn van een ‘gezagsverhouding’. Een assistent verricht door de praktijkhouder gedelegeerde werkzaamheden en heeft dus geen zelfstandige verantwoordelijkheid. Daarmee is er per definitie sprake van gezag en het werken in dienstbetrekking. Als de fiscus dat vaststelt, dan kan dit tot naheffingen leiden.

AVB -polissen

Veel zzp-assistenten werken zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), terwijl je die als zelfstandige wel zou moeten hebben. Alleen zijn die verzekeringen vooral gemaakt voor ‘vrije beroepen’ en daarom niet zo makkelijk af te sluiten voor assistenten.

In veel AVB-polissen van praktijkhouders staat daarnaast niet duidelijk beschreven of de verzekering voor een zzp-assistent in de praktijk dekking biedt zoals dat bij een assistent in loondienst het geval is. Die onzekerheid is natuurlijk niet gewenst. Om die reden gaat VvAA de AVB-polisvoorwaarden op dit punt op korte termijn verhelderen.

Wanneer handhaving van de Belastingdienst geïntensiveerd wordt, zal dit ertoe leiden dat het aantal zzp’ers onder assistenten afneemt. Door hun praktijk interessanter te maken, kunnen praktijkhouders zzp-assistenten verleiden om weer in loondienst te komen. Boven cao belonen mag bijvoorbeeld altijd, maar dan wordt het een concurrentiestrijd op personeel, dat voert uiteindelijk ook de prijs op.

Erik van Dam is senior consultant Kennis- en Stakeholdermanagement bij VvAA.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen