MaculaVereniging ontwerpt obstacle run om te ervaren hoe het is om slechtziend te zijn

Vrijdag 24 juni in Evoluon (Eindhoven)

In samenwerking met studenten van de Avans Hogeschool, heeft de MaculaVereniging een obstacle run ontworpen. Het parcours moet niet-slechtzienden laten ervaren hoe het is om met beperkt zicht door het leven te gaan. De obstacle run zal op vrijdag 24 juni, op de Macula-dag, gepresenteerd worden. Gedurende deze dag wordt op allerlei manieren aandacht gevraagd voor macula-degeneratie, een oogaandoening waar in Nederland nog maar weinig bekend over is.

Obstacle run

Macula-degeneratie is een visuele beperking die het leven van een getroffene ernstig belemmert. Dat wat eerder vanzelfsprekend leek, zoals het kunnen zien van de personen van wie je houdt, behoort plots tot het verleden. Ook praktische zaken zoals het besturen van de auto, het lezen van een boek, of het doen van de administratie, worden langzaamaan onmogelijk.

Wie met macula-degeneratie te maken krijgt, heeft opeens een leven vol obstakels. Daarom ontwikkelde de MaculaVereniging samen met studenten van de Avans Hogeschool een speciale obstacle run voor niet-slechtzienden. Onder het mom van ‘Eerst zien, dan geloven’ worden bezoekers van harte uitgenodigd om deel te nemen en op een lichte manier te ervaren welke hordes een persoon met Macula moet nemen. De obstacle run is gratis toegankelijk.

Macula-dag (24 juni)

De obstacle run maakt deel uit van de Macula-dag. Een dag speciaal voor leden van de MaculaVereniging, hun familieleden en betrokkenen, mensen met netvliesaandoeningen en zorgprofessionals. Er wordt ook een inhoudelijk programma aangeboden, bestaande uit wetenschappelijke en innovatieve lezingen en een materialenmarkt. Kosten voor het evenement bedragen €35 (live) of €25 (online). Leden van de MaculaVereniging krijgen €10 korting. Alle bezoekers ontvangen twee gratis publicaties: Het oog wil ook wat’ en ‘Leven met macula- degeneratie’. Inschrijven en volledig programma via: maculavereniging.nl

Over macula-degeneratie

Macula-degeneratie is een oogaandoening die het gezichtsvermogen aantast. Dit komt doordat een deel van het netvlies, de macula, minder goed gaat werken. Door een ophoping van afvalstoffen, veranderingen aan het pigment, of de groei van nieuwe lekkende bloedvaatjes, beschadigen de lichtgevoelige cellen. Vaak is niet duidelijk waarom dit gebeurt. Macula-degeneratie treft met name vijfenvijftigplussers. Maar ook jongere personen kunnen te maken krijgen met de aandoening.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen