Zorgpad trombosebeen levert snel betrouwbare kwaliteitszorg

Array
‘Als huisarts wil je bij een patiënt met onbegrepen lichamelijke klachten snel zeker weten dat er niets ernstigs aan de hand is.’, aldus huisarts Caljé. Voorbeelden van onbegrepen klachten zijn: roodheid en zwelling aan het been. Gelukkig is er meestal niets aan de hand, maar in sommige gevallen kan er een bloedstolsel (trombose) onder zitten. Dit kan vervelende complicaties tot gevolg hebben. Om dit snel en correct te onderzoeken, en de noodzakelijke behandeling meteen te starten, is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) het zorgpad DVT (diep-veneuze trombose) ingericht.

Het zorgpad DVT kan aangevraagd worden door huisartsen. Het voordeel van dit zorgpad is dat alle onderzoeken die noodzakelijk zijn om een trombosebeen uit te sluiten, allemaal achter elkaar en zonder wachttijd plaatsvinden. Een snelle bloedtest met directe uitslag wordt, indien nodig, opgevolgd door een echo van de beenvaten. De uitslagen van de onderzoeken worden direct met de patiënt gedeeld. Zij kunnen meteen bij de polikliniek Klinische Chemie en Radiologie in het JBZ terecht voor een echo. Als de echo laat zien dat er een trombose aanwezig is, wordt de patiënt direct behandeld door de huisarts of internist. De huisarts houdt te allen tijde regie over het zorgpad van de patiënt. Dit zorgt voor duidelijkheid richting de huisarts en korte lijntjes voor de patiënt.
Dokter Caljé, huisarts in Schijndel, maakt voor alle patiënten met de verdenking trombosebeen gebruik van het zorgpad. Met de traditionele werkwijze was hij soms de hele dag in de weer om uitslagen in de gaten te houden en patiënten te bellen voor het starten van een behandeling. Bij patiënten die zich in de middag meldden, moest hij soms al een behandeling met antistollingsmedicatie starten, zonder de uitslag van het onderzoek te weten. Meestal was de uitslag van het onderzoek aan het eind van de werkdag nog niet bekend. Vaak was de uitslag negatief en de behandeling niet nodig geweest.  

‘Doordat patiënten meteen in het JBZ terecht kunnen voor onderzoek en de uitslag snel bekend is, voorkomt het zorgpad onnodig medicatiegebruik.’, aldus huisarts Caljé.  Het Zorgpad DVT heeft nog meer voordelen, blijkt uit gepubliceerd onderzoek van Jorn Heerink, arts in opleiding tot klinisch chemicus in het JBZ. Door dit zorgpad te gebruiken, worden er minder onnodige testen aangevraagd en is de zorg goedkoper. ‘Ook helpt het zorgpad bij het gebruiken van de risico-inschatting die huisartsen maken voordat de patiënt naar het zorgpad gaat.’,aldus huisarts Caljé. Al met al maakt het Zorgpad DVT zorg een stuk patiënt- en doktervriendelijk, sneller, efficiënter en goedkoper.

Bron: JBZ
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen