ActiZ: ‘Kabinet, trek de lonen in de zorg gelijk’

Kabinet staat stil bij financiële zorgen, maar vergeet de lonen in de zorg

In de Troonrede wordt gesproken over de financiële zorgen voor veel Nederlanders. ActiZ mist in de maatregelen hier tegen een urgent onderwerp: meer loonruimte voor zorgmedewerkers. ‘Gezien de achterstand in salaris van veel verzorgenden en verpleegkundigen én de torenhoge inflatie, is het hoog tijd dat er meer loonruimte voor zorgmedewerkers komt’.   Het is volgens ActiZ essentieel dat zorgmedewerkers centraal staan. ‘De druk op zorgmedewerkers in de zorg thuis en in verpleeghuizen is nog altijd enorm’, geeft ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken aan. ‘Het is elke dag opnieuw een puzzel om cliënten passende zorg te bieden.’ De salarissen moeten volgens de grootste branchevereniging in de zorg daarom tenminste gelijk worden getrokken met vergelijkbare sectoren, in en buiten de zorg. ‘Bij een Prinsjesdag waar inkomen centraal staat, missen we toezeggingen over loonruimte voor zorgmedewerkers’ – Anneke Westerlaken, voorzitter ActiZ Aan de vooravond van verandering De maatschappelijke opgave is enorm. Het aantal ouderen stijgt de komende jaren van 2,6 miljoen nu, naar 4,6 miljoen in 2040, van wie ruim 1,5 miljoen boven de 80 jaar. Dat betekent ook dat de vraag naar zorg zal stijgen. ‘We staan  aan het begin van de vergrijzing van Nederland’, zegt Anneke Westerlaken. ‘De schaarste aan personeel zal voorlopig alleen maar toenemen. Het geld zal de komende jaren niet de grootste zorg zijn, maar de vraag wie welke zorg kan ontvangen. De lastige vragen over toegang en kwaliteit mag de politiek niet uit de weg gaan. Daarom moet nu actie worden ondernomen.’    ‘Ook de lastige vragen over zorg en ondersteuning moeten besproken worden door de politiek’ – Anneke Westerlaken, voorzitter ActiZ Akkoorden en programma’s als eerste stap Het Integraal Zorgakkoord bevat afspraken om de zorg meer toekomstbestendig te maken. De grootste zorgsector van Nederland staat te popelen om te investeren in toekomstbestendige zorg, in zaken als het verlagen van werkdruk voor zorgmedewerkers, het gebruik van techniek en innovatie, in scholing en opleiding en in goede kwaliteit van zorg voor cliënten.  Zorgorganisaties willen de gemaakte afspraken in het Integraal Zorgakkoord en het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen in de praktijk brengen. Westerlaken: ‘De gezamenlijke akkoorden en programma’s zijn een eerste stap om zorg voor ouderen en chronisch zieken nu en in de nabije toekomst goed te kunnen organiseren. Het maatschappelijke en politieke debat over wat we als samenleving willen én kunnen rond zorg en ondersteuning blijft urgent.’ ActiZ stimuleert dit gesprek met de campagne ‘Praat vandaag over morgen’.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen