Grootste onderzoek ooit naar Europese jongeren met mentale gezondheidsproblemen van start

Vandaag, op World Mental Health Day, gaat het grootste onderzoek ooit van start naar Europese jongeren die worstelen met hun geestelijke gezondheid. Een op de vier mensen wordt tijdens diens leven getroffen door mentale gezondheidsproblemen, en meer dan 75% daarvan is jonger dan 24 jaar. Hoogleraar Bart Rutten van de Universiteit Maastricht (UM) coördineert de studie, waaraan maar liefst 17 instellingen in negen Europese landen (Nederland, Duitsland, Ierland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Estland, Kroatië, Servië) en Australië meedoen. De Europese Commissie heeft 9,7 miljoen euro uitgetrokken voor dit project, genaamd Youth-GEMs.

Geestelijke gezondheid

Youth-GEMs is het grootste onderzoek ooit naar de ontwikkeling van de geestelijke gezondheid van jongeren in Europa. Het project is ook vernieuwend, omdat het gebruik maakt van co-creatie en e-health. “In heel Europa zullen gegevens worden verzameld van 1000 hulpzoekende jongeren tussen 12 en 24 jaar”, vertelt UM-projectleider Sinan Gülöksüz. “We maken gebruik van nieuwe methoden op het gebied van kunstmatige intelligentie en digitale mobiele technologie. Het belangrijkste aspect is wel dat we een internationaal netwerk gaan creëren om jongeren bij elke stap van het onderzoeksproces te betrekken, zodat zowel jongeren als wetenschappers van elkaars expertise kunnen profiteren.” De Nederlandse partners (UM, het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht) werken samen met Euro Youth Mental Health om een Europese community op te zetten van jongeren die ervaring hebben met mentale gezondheidsproblematiek. Zij zullen feedback geven op de verschillende projectonderdelen van de studie.

Ontwikkeling

Het project Youth-GEMs maakt deel uit van het Europese Horizon-programma Staying Healthy: Towards a molecular and neurobiological understanding of mental health and mental illness for the benefit of citizens and patients en is een zogenoemde multicohortstudie. Doordat de onderzoekers de ontwikkeling van jongeren gedurende een langere periode volgen en op meerdere momenten in hun ontwikkeling gegevens opvragen, kunnen zij voorspellende modellen ontwikkelen en risico’s beter in kaart brengen. Dat biedt mogelijkheden om eerder in te grijpen bij psychische problemen van jongeren in plaats van de huidige symptoomgerichte aanpak, waarbij pas wordt ingegrepen als er sprake is van (ernstige) psychische klachten. “We willen begrijpen hoe genetische, epigenetische en omgevingsfactoren waardoor geestelijke gezondheidsproblemen bij jongeren worden veroorzaakt of juist voorkomen, op elkaar inwerken,” vat Bart Rutten samen.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen